Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın traderları sarı metalin geleceği konusunda fikir ayrılığı yaşarken, bir kısım altının Fed açıklamaları sonrası 34 ayın en zayıf seviyesine inmesinin ardından sikke ve mücevherata talep olacağı tahmininde bulundu.

Bloomberg tarafından görüşleri alınan 15 analist altın fiyatlarının önümüzdeki hafta yükselmesini beklerken, 14 analist de fiyatların aşağı yönlü hareket etmeye devam edeceğini bekliyor. 3 analist ise tarafsız olduğunu belirtti. Altın fiyatları geçtiğimiz iki hafta boyunca yüzde 16 değer kaybetti ve bugün 1,180.50 dolara kadar gerileyerek Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Sarı metal en az 90 yılın en büyük çeyrek dönemlik kaybına ilerliyor.

Yatırımcıların altına olan güvenlerini kaybetmeleri ve Fed'in tahvil alımını keseceği söylentileri üzerine fiyatlar 1981'den bu yana en kötü yılını yaşıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada ekonominin gelişmeye devam etmesi durumunda varlık alımlarını bu yıl azaltabileceğinin sinyallerini vermişti. Nisan ortasında altının ayı piyasasına girmesinin ardından yükselen sikke ve mücevherat satışlarıyla 3 hafta boyunca yüzde 13'lük bir ralli gerçekleştirmişti.

Frankfurt'ta bulunan Degussa Goldhandel GmbH şef ekonomisti Thorsten Polleit, "Şimdi zaten sıkıntılı fiyat bölgesindeyiz ve bu seviye daha da düşebilir. Piyasada aşırı satış var. Şu anki fiyatlardan faydalanmak isteyen birçok stratejik alıcı var" ifadelerini kullandı.