Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri haftanın son işlem gününü düşüşle kapatırken, son iki ayın en büyük haftalık kazancında kısmen azaltmaya gitmiş oldu. Son işlem gününün düşüşünde gerileyen teknoloji hisseleri ve ABD'de beklenenden daha fazla düşen iş aktivitesi raporu etkili oldu.

Satışlar bakımından Avrupa'nın en büyük 2. havayolu firması Air France-KLM Group yüzde 2.8 değer kaybetti. Mediaset SpA, Credit Suisse tarafından fiyat hedefinin artırılmasıyla beraber yüzde 2.8 ilerledi. Serco Group Plc ise yılın ilk yarısındaki gelirlerinin daha önceki tahminleri aşacağını açıklamasıyla yüzde 2.7 tırmanış kaydetti.

Stoxx 600 Endeksi Cuma gününü yüzde 0.5 düşüşle 285.02 puandan kapatırken, gün içerisinde yüzde 0.4'e varan kazançlarını da silmiş oldu. Gösterge endeksi bu hafta yüzde 1.7 yükseliş kaydetti ve 5 haftalık düşüşe son verdi. Endeks buna rağmen Haziran ayında yüzde 5.3 kayıp yaşayarak bu yıl genelindeki yükselişini yüzde 1.9'a indirdi.

Frankfurt'ta bulunan Baader Bank AG piyasa araştırma direktörü Robert Halver, "Her ABD ekonomik verisi para politikası için bir işaret ve yatırımcılar hâlâ tedirgin. İlk 5 ay boyunca gayet iyi bir performans gösteren birçok para yöneticisiyle konuştum ve şu anlık beklemedeler" ifadelerini kullandı.

Batı Avrupa piyasalarının geri kalanına bakıldığında ise 18 ulusal gösterge endeksinin 14 tanesi gerileme gösterdi. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.6, Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 0.4 ve İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 düştü. Yunanistan'ın ASE Endeksi yüzde 2.5 sıçradı.