Yurtiçi piyasalar "dengeli" seyrediyor
Yurtiçi piyasalar, yurtdışı piyasalardaki sakin seyrin ardından dengeli bir seyir izliyor (15:30'da güncellendi)
(15:30'da güncellendi)
Yurtiçi piyasalar, yurtdışı piyasalardaki sakin seyrin ardından haftaya dengeli başladı.
Çin ve Japonya verilerinin ardından Asya piyasalarında görülen hafif yükselişin ardından, Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi hafif yukarıda açıldı.
Seans başındaki hafif yükselişin ardından gelen sakin satışlar sonucu endeks yüzde 0.6 düşüşle 75.839 puana indikten sonra, kayıplarını geri alarak yeniden 76,000'in üzerine çıktı.
Endeks ilk seansı önceki kapanışa göre 299,32 puanlık düşüşle 75.995,19 puandan tamamladı.
Avrupa hisse sentlerindeki yükselişlerden dolayı, düşüşü sınırlı kalan BIST 100 Endeksi hafif aşağıda ve yatay bir seyir izliyor.
Dolar-TL kuru yüzde 0.30 düşüşle 1.9250 seviyesine indi ve bu seviyede yatay seyrediyor. Sepet kur 2.22 seviyesi civarında dalgalanıyor. Piaysada dikkatler ABD ISM imalat sanayi verisine çevrilmiş durumda. Bu veri, Fed'in teşviklere yaklaşımı konusunda belirsizliği bir miktar daha azaltbilir.
TCMB bugün, 8 Temmuz vadeli ve 5 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu. Merkez Bankası, bu ihale ile piyasaya 5 milyar lira verdi. İhaleye 24 milyar 251 milyon liralık teklif geldi.
İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 4,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 4,60 seviyelerinde gerçekleşti.
Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi haftaya cuma günü kapanış seviyesi olan yüzde 7,89'dan başladı. Daha sonra alışlarla karşılaşan gösterge tahvilde faiz 19 baz puan inerek yüzdee 7.70'e geriledi.
Merkez Bankası bugün 150 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açtı. İhaleye 374 milyon dolar teklif geldi ve fiyat 1.9229 seviyesinde gerçekleşti.
Merkez Bankası piyasa yapıcı bankalara, bu rapor yazıldığı sırada, yüzde 6 faizle gecelik toplam 8.2 milyar lira kullandırdı.
Ünlü & Co Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Murat Gülkan, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, "Son türbülans, yüksek cari açık gibi, bazı önemli kırılganlıklarımızı tekrar hatırlattı. Fed'in genişlemesinden en çok yararlanan ülkelerden biri olan Türkiye, Fed'ıin teşvikleri azaltmayı işaret etmesinden en fazla olumsuz etkilenen ülkelerden biri oldu. Enflasyon da sorun. Büyümenin düşük olduğu dönemde enflasyonu daha düşük seviyelere indirseydik daha iyi olurdu. Artan volatilite, özellikle yabancılarda daha fazla getiri talebi getiriyor. Borsada daha aşağısını beklemiyorum. Bu seviyeler biraz iştah yaratabilir. Ancak bu fiyatların risk-getiri dengesini yansıttığını düşünmüyorum" dedi.
ING Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Kurun daha düşük seviyeye düşmesi için, yurtdışında bir dengenin oluşması gerekiyor. Kurun düşmesi için yeni fon girişi lazım ve bunun için de piyasalarda dengelenme olması gerek. TL'de oynaklık azaldı ancak satış baskısı sürüyor. Merkez Bankası'ndan önemli bir politika değişikliği beklemiyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Fed'in adımının ilk anda piyasalara bozacağını, ancak daha sonra dengenin yeniden kurulacağını kaydetti. Fed yetkililerinin faiz beklentilerini ötelemeye çalıştığını söyleyen Manukyan, "Çin'de büyüme yüzde 3-5 bandına inebilir" şeklinde görüş bildirdi.
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, geçen hafta gelişen piyasaların yükseldiğini ve Fed'den sonra piyasanın yeni dönemde yeni dengeler aradığını söyledi.
Uskuay, "Faizler Fed'den sonra yükseldi. ABD tahvil fazilerindeki yükseliş ne zaman duracak? Bu sorunun yanıtı önemli. Volatilite yaz boyunca gittikçe azalır ve Eylül ayında, Fed'in olası 15-20 milyar dolarlık teşvik indirimi sonrası, yeni denge bulunabilir" dedi.
Uskuay, "BIST 100 80,000'lerden 70,000'e düştü. geçen hafta bu düşüşün düzeltmesini gördük. Bankalar geçen hafta bilançoları için faizleri düşürmek istediler ve kur da geriledi. Bu gelişmeler toparlanmayı destekledi. Borsa kısa vadede en iyi seviyesinde. Faizler kısa vadede yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.
Fed'e karşı Merkez Bankası'nın nasıl bir adım atacağının görülmesi gerektiğini söyleyen Uskuay, "Merkez Bankası, muhtemelen, Fed ile birlikte sıkılaştırmaya gidecektir ve bu dönemde, hisse senetleri taban oluşturabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Uskuay, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin Temmuz ayı için hem içeride hem de dışarıda yönü belirleyebileceğini sözlerine ekledi.
(15:30'da güncellendi)