Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya 10 yıllık tahvilleri ülkede imalat endeksinin Haziran ayında beklenenden daha çok artmasıyla yükselişin 5. gününe girdi.

Benzer vadeli İtalyan tahvilleri ise yükselişin 4. gününe girdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları aylık toplantılarını 4 Temmuz'da Frankfurt'ta gerçekleştirecek. Almanya hükümet tahvilleri Euro Bölgesi enflasyon oranının Haziran ayında üst üste 2. ay yükseldiğinin görülmesi üzerine yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklara yönlenmesiyle geriledi. Hollanda 3.04 milyar euro (4 milyar dolar) değerinde 2 ve 12 aylık tahvil ihalesi yapmaya hazırlanıyor. Fransa da kısa vadeli tahvil satışı yapmayı planlıyor.

Kopenhag'da bulunan Danske Bank A/S şef analisti Allan von Mehren, "İspanya ve İtalya tahvil faizleri riskli varlıkların daha ön plana çıkmasıyla beraber geriliyor. Temel durumların geliştiğine dair bazı işaretler var. Bence AMB faiz oranlarını çok uzun bir süre düşük tutacağı yönünde bir mesaj gönderecek" ifadelerini kullandı.

10 yıllık İspanyol tahvil faizleri 11 baz puan düşerek Londra saatiyle 13:06'da yüzde 4.66 oldu. Oran geçtiğimiz hafta yüzde 5.13'e tırmanarak 28 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ekim 2023 vadeli yüzde 4.4'lük tahvilin fiyatı 0.85 yükselerek 97.925 oldu.

İtalyan tahvil faizleri ise 5 baz puan düşüşle yüzde 4.49 oldu.

Londra merkezli Markit Economics tarafından İspanya'nın satın alım yöneticileriyle gerçekleştirilen bir ankete göre imalat verileri Mayıs ayında 48.1'den Haziran ayında 50'ye çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 48.5 olarak gerçekleşti.