Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 5 bankasının ekonomistlerine göre ABD'de işsizlik 4. çeyrekte yüzde 7'ye gerileyerek, Fed'in tahvil alım planları konusunda yatırımcıların kafasını daha çok karıştıracak.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz ay işsizlik yüzde 7 dolaylarında olduğunda merkez bankasının tahvil almayı durdurabileceğini söyledi. Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays Plc, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG ve UBS AG, bu oran ya da çok az üzerine Bernanke'nin tahmin ettiğinin 6 ay öncesinde, yani dördüncü  çeyrekte ulaşacağını tahmin ediyor.

Bu durumun Fed için iletişim problemlerine neden olacağını ileri süren UBS Securities LLC'nin ABD başekonomist yardımcısı ve eski bir New York Fed analisti olan Drew Matus, "Ve bir kez daha bu sorunlar kendi suçu olacak" dedi.

Yatırımcıların Fed'in tahvil alımlarını azaltma planlarını yorumlamakta zorlanmasıyla son 6 haftada tahvil fiyatları düştü ve piyasa volatilitesi de  yükseldi. Deutsche Bank'ın baş Amerikan ekonomisti JOseph LaVorgna, işsizliğin beklenenden hızlı düşmesinin Fed'in tahvil programını sonlandırması baskılarını artırmasıyla fiyatların önümüzdeki 12 ayda daha da düşeceğini öngördü.

LaVorgna, yüzde 7 işsizliğin sonuçlarından birinin 10 yıllık ABD hazine kağıdının getirisinin yıl sonuna kadar yüzde 2.75'e, Fed'in Ocak'ta alımları sonlandırmasının ardından Haziran'a kadar da yüzde 3.25'e tırmanması olacağını ifade etti. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 1 Temmuz'da New York saati ile 16:51'De yüzde 2.48'te seyretti.