Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yurtiçi piyasalar "iyimser" seyrediyor

Yurtiçi piyasalar "iyimser" seyrediyor

Yurtiçi piyasalar, dünkü satıcılı seyrin ardından iyimser tonda seyrediyor (16:30'da güncellendi)

Giriş: 09 Temmuz 2013, Salı 09:45
Güncelleme: 09 Temmuz 2013, Salı 17:00

(16:30'da güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, dün yurtdışı piyasalardaki tedirginliğin yanında, dövizde ve fiazdeki hareketlilikle birlikte satıcılı bir gün geçirdi.

Ancak bugün daha olumlu bir seyir gözlendi. Bu olumlu seyirden tek ayrışan piyasa tahvil piyasası oldu.

Borsa İstanbul gün boyu alıcılı seyretti ve BIST 100 endeksi yüzde 1.10 yükselerek 72,530 seviyesine çıktı.

Dolar-TL, dün Merkez Bankası'nın yedi döviz satış ihalesi ile 2.250 milyar dolar satması ve bugün TL'yi sıkıştırmak için miktar bazlı repo ihalesi açmaması ve piyasaya politika faizinden para vermemesinin ardından düştü. Dün 1.97 ile rekor seviyeye ulaşan kur, akşam saatlerinde 1.94 seviyesine geriledi. Sepet kur 2.22 seviyesine indi.

Günün tek olumsuz ayrışan piyasası olan tahvilde, gösterge iki yıl vadeli tahvilin faizi 24 baz puan yükselerek yüzde 8.50'ye çıktı. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 8.89 ve 5 yıllıkların faizi yüzde 8.84 seviyesindeydi.

Merkez Bankası bugün döviz satım ihalesi açmadı.

Barclays Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Christian Keller, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Türkiye para birimini daha aktif destekliyor. kur 1.97'den 1.94'e düştü. Gelişen piyasalar, Fed beklentisi ile baskı altında. Ancak bu ülkeler zamanla farklılaşıyor. Yüksek cari açığa sahip ülkeler daha fazla baskı altında" dedi.

Keller, "Bernanke'nin açıklaması etkili oluyor. Mayıs ayının öncesindeki seyre artık dönmeyeceğiz. Gelişen ülkelerde merkez bankaları farklı tepki verdi. Hindistan ve Güney Afrika gibi cari açığı olan ülkeler baskı altındaydı" şeklinde görüş bildirdi.

TEB CEO'su Mehmet Özkaya, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, "Son keskin düşüşler Fed'in ötesinde bir olay. Hareket Mayıs ayının ortasında başladı ve Haziran ortasında hızlandı. Fed'in varlık alımlarını azaltması, bazı akademik çalışmalara göre, bu kadar etki yaratmıyor. Fed Ocak ayında değil de Eylül ayında varlık alımlarını azaltsa, bunun faiz üzerindeki etkisi 15-20 baz puan olur. Bu nedenle, hareket yalnızca varlık alımalrı ile ilgili değil" dedi.

Özkaya, reel faizlerdeki seyre de dikkat çekerek, "ABD'de reel faiz son yükselişlerden sonra 1 puan arttı. Bu dikkate alındğında Türkiye'de reel faizin 3 puan kadar artması o kadar da anormal değil" şeklinde görüş bildirdi.

(16:30'da güncellendi)