Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarına göre, birçok Fed yetkilisi 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltmadan önce istihdam piyasasının toparlandığına dair daha fazla işaret görmek istiyor.

Bugün açıklanan tutanaklarda, "Birçok Fed yetkilisi, tahvil alımlarının, istihdam piyasasının görünümünde daha fazla ilerleme görülmesinin ardından azaltılmaya başlanmasının uygun olacağını belirtti" ifadeleri yer aldı.

Tutanaklarda ayrıca birçok üyenin tahvil alımlarında azaltmaya gitmenin yakın zamanda gerçekleşebileceği kanısında oldukları ifade edildi. Bu üyelerin "Eylül ayı toplantısının ardından işsizliğin giderek azalması ve istihdamda devam etmekte olan artış" ile iş gücü piyasasının gelişimine olan güvenlerinin arttığı görüldü.

Başkan Ben S. Bernanke, toplantı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, ekonominin performansı beklentiler doğrultusunda gelişmeye devam ederse, Fed'in bu yıl içerisinde tahvil alımlarını azaltarak, 2014 yılının ortalarında da sonlandırabileceğini belirtmişti. Tutanaklar gösteriyor ki Fed yetkilileri azaltmaya gitmeden önce ekonomik tahminlerinin gerçekleştiğini görmek istiyorlar.

Diğer tarafta üyeler tahvil alımların azaltılacağı zamana ilişkin görüş ayrılığı yaşıyor. Tutanaklara göre kuruldaki bazı üyeler tahvil alımlarını düşürmeden önce, öngörülen ekonomik büyüme hızına ulaşıldığıyla ilgili daha çok kanıt görmek istiyorlar.