Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'deki politika yapıcılar tahvil alım programını bu yıl sonlandırıp sonlandırmamayı tartışırken, Fed Başkanı Ben S. Bernanke teşvik politikalarının öngörülebilir gelecekte devam etmesini destekledi.

Massachusetts'in Cambridge kentinde konuşan Bernanke, "yüksek düzeyde gevşek para politikalarına öngörülebilir gelecekte ihtiyaç olduğunu" savundu.

Bernanke, Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin halen Merkez Bankası'nın uyguladığı düşük faiz politikasına gereksinimi olduğunu kaydetti.

İşsizliğin halen yüksek olduğunu, enflasyonun ise Fed'in hedefinin altında kaldığını belirten Bernanke, Fed'in bu politikalarının devamına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Yüksek vergi oranları ve federal bütçe kesintileri nedeniyle ekonominin halen istenen seviyeye gelmediğini dile getiren Bernanke, parasal genişleme politikasının devam etmesi gerektiğini ifade etti. 2008 yılındakine benzer bir krizin tekrar yaşanmasının önlenmesi için de çalıştıklarını kaydeden Bernanke, bunun için riskleri ve kırılganlıkları daha yakından izlediklerini belirtti.

Fed başkanının açıklamaları, Amerikan merkez bankasının 18-19 Haziran tarihli toplantısının tutanaklarının, Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki 19 üyenin yarısının yıl sonuna kadar aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programlarını sonlandırılmasını istediğini göstermesinin ardından geldi. Tutanaklar aynı zamanda birçok Fed yetkilisinin, parasal genişleme olarak bilinen tahvil alımlarını sonlandırmadan önce istihdam piyasasında daha fazla ilerleme sinyali görmek istediğine işaret etti.

Tartışma Bernanke'nin, tahvil alımlarının azaltılmaya başlanmasının ardından dahi politika yapıcıların rekor düzeyde seyreden bilanço tablolarındaki öngörülmedik teşvikleri ve sıfıra yakın faizleri devam ettirmeyi planladığı düşüncelerini doğruladı.

New York'Taki Jefferies Group LLC'nin baş finansal ekonomisti Ward McCarthy, Fed yetkililerinin QE'yi azaltmak istediklerinin net olduğunu, ancak politika yapıcıların öngörülebilir gelecekte piyasalardaki faiz artışı endişelerini sakinleştirmek istediğini söyledi. McCarthy, politika yapıcılar arasındaki görüş ayrılıklarının belirgin olmasından ötürü net sinyaller gönderme teşebbüslerinin karmaşık bir hâl aldığını belirtti.