Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

ABD tahvilleri Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için çabalarına devam edeceğini açıklamasıyla beraber yükselişini 4. güne taşıdı.

10 yıllık tahvil faizleriBernanke'nin dün yaptığı konuşmada "Yüksek derecede genişlemeci para politikası yakın gelecekte ABD ekonomisinin ihtiyacı olduğu şey" ifadesini kullanmasıyla 1 haftanın en sert düşüşüne doğru ilerledi. Faizler Fed'in tahvil alımını azaltacağı söylentileriyle bu haftanın başında neredeyse son 2 yılın zirve seviyesine yükselmişti. Dün açıklanan Haziran ayı toplantı tutanakları politika yapıcıların teşviklerin düşürülüp düşürülmeyeceğini tartıştığını gösterdi. ABD bugün 13 milyar dolar değerinde 30 yıllık tahvil satışı yapmayı planlıyor.

New York'ta bulunan ED&F Man Capital Markets sabit getirili işlemler direktörü Michael Franzese, "Fed bir şeyler yapmak zorundaydı. Şu ana kadar gerçekleştirdikleri ekonomik kazançları mahvetmek istemediler. Piyasalar kazançlarını tutuyor gibi" ifadelerini kullandı.

10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puan gerileyerek New York saatiyle 09:23'te yüzde 2.60 oldu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.75'lik tahvilin fiyatı 7/32 yükselerek 92 22/32 oldu. Faizler bu hafta şu ana kadar 16 baz puan düştü.

30 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 3.6'yı gördü.

Bloomberg tarafından 67 ekonomistle gerçekleştirilen ankette 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.62'ye tırmanacağı öngörüldü. Bu rakam 7-12 Haziran arası yapılan ankette 78 ekonomistin tahmin medyanı olan yüzde 2.33'ün üzerinde.

(17:15'te güncellendi)