Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin enflasyon ve işsizlik oranlarının Amerikan ekonomisinin hâlen çok gevşek parasal teşvik ihtiyacının olduğuna işaret ettiğini söylemesi sonrasında euro karşısında üç haftanın en düşüğüne geriledi.

Dolar, Fed'in dün açıklanan son toplantı tutanaklarında birçok politika yapıcılarının tahvil alımlarını azaltmadan önce istihdamın toparlandığına yönelik daha fazla sinyal görmek istediğinin görülmesiyle, 16 diğer büyük para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın ekonomik görünümü yükseltmesinin ardından kazançları devam ettirdi. Avustralya doları iki haftanın en yükseğini gördü.

Londra'da bulunan Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "Fed tutanakları ve Bernanke'nin açıklamaları sonrasında dolarda sert satışlar yaşadık. Ayrıca ikinci çeyrekte büyümenin düşeceğini gösteren kanıtlar olduğuna dair bazı şüpheler var. Dolar bu seviyelerde satın alınmak için daha çekici görünüyor" yorumunu yaptı.

Dolar, euro karşısında erken saatlerde 1.3207 düzeyinden 21 Haziran'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından, New York saati ile 08:43'te yüzde 0.4 değer kaybederek 1.3032'ye geriledi. Amerikan doları, yene karşı yüzde 0.3 gerileyerek 99.34 yen seviyesine gelirken, erken saatlerde 98.27 yenden 27 Haziran'dan bu yana en düşüğüne işaret etti. Yen, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 129.48'den işlem gördü.

Doların en çok işlem gördüğü 10 para birimi karşısında hareketini izleyen Dolar Endeksi yüzde 1 düşerek 1,038.84 puana geriledi. Dolar Endeksi daha erken saatlerde 1,030.51 puandan 21 Haziran'dan bu yana en düşüğüne işaret etmişti.

İşsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde 16,000 artarak iki ayın en yüksek seviyesi 360,000 şeklinde açıklanmasının ardından da dolar euro karşısında zayıf seviyelerde kaldı.  Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre, işsizlik başvurularının 340,000 olması bekleniyordu.

(16:40'ta güncellendi)