Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin önde gelen şirketlerinden BlackRock Inc.'in CEO'su Laurence D. Fİnk, finansal şirketlerin daha yüksek sermaye rasyosuna sahip olmasını gerektiren kuralların, bankaların bilanço tablolarını daraltarak faizlerin yükselmesine nede olabileceğini söyledi.

Fick, bankaların varlıklarını azaltmasının hükümet hisselerindeki yeniden yatırımları sınırlayabileceğini, bunun da Fed aynı zamanda tahvil alımlarını azaltmaya başlarsa faizleri yükseltebileceğini öngördü.

Bankalar bilanço tablolarını daraltırsa, bankaların Amerikan Hazine tahvillerinin en büyük sahibi olmalarından ötürü gelecekte daha büyük bir problemle karşılaşacağına dikkat çeken Fink, bunun faizlerde daha hızlı artış için başka bir neden olabileceğini anlattı.

Amerikalı regülatörler, en büyük Amerikan banka holding şirketlerinin, varlıklarının yüzde 5 oranında sermaye tutmasını önerdi. Bu rakam, uluslararası bankacılık regülatörlerinin Basel III kuralları kapsamında önerdiği kaldıraç oranının yüzde 2 üzerinde.

Plan, Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, State Street ve Wells Fargo'dan oluşan, yeni kurallar altında sistemik önem taşıyan 8 bankayı etkileyecek.