Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı son iki ayın zirvesine ulaştı. Temmuz ayında otomobil fabrikalarının kapanmasından dolayı işsizlik başvurularında yaşanacak dalgalanmaların normal olduğu söyleniyor.

İlk kez işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı 6 Temmuz'da biten hafta itibariyle 16,000 artarak 360,000'e ulaşırken, bir önceki haftanın revize edilmiş rakamı 344,000 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tahmin medyanı ise 340,000 olarak gerçekleşmişti. Başvuruların Temmuz ayında kapanan otomobil fabrikaları ve diğer mevsimsel döngülerden dolayı dalgalanma göstermesinin daha önceden beklenen bir şey olduğu belirtildi.

Yükselen vergilerin ve federal harcama kesintilerinin etkilerini kaybetmesiyle beraber işten çıkarmaların düşük seviyede kalması istihdam piyasasının daha da ilerleme göstermesinde önemli bir etken olacak. İstikrarlı istihdam büyümesi gelirleri artırdığı gibi hanehalkı harcamalarını da teşvik ederek ekonominin en büyük bölümünde canlanmaya yardımcı olacak.

Detroit'te bulunan Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, rapordan önce yaptığı açıklamada "Firmalar çok dar işgücüyle çalışıyorlar bir süredir. Talepte çok ufak bir artışın bile daha fazla işçi için ihtiyaç doğuracağını tahmin ediyoruz" yorumunu yaptı.

İşçi Bakanlığı'ndan açıklanan bir başka rapor ise ithalat fiyatlarının Haziran'da üst üste 4. ay düştüğünü gösterdi. Bu düşüşte gıda, doğalgaz ve motorlu taşıt fiyatlarındaki ucuzlama etkili oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 315,000 ile 380,000 arasında değişti. Bir önceki haftanın rakamı ise 343,000'den 344,000'e yukarı yönlü revize edildi.

Daha az volatilite gösteren 4 haftalık ortalama ise 345,750'den 351,750'ye yükseldi.