Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'deki politika yapıcılar yıl sonundan önce aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltmaya başlamayı görüşürken, en çok henüz olgunlaşmamış safhadaki konut piyasasındaki toparlanmayı yoldan çıkarmaktan endişe ediyor.

Bu da Fed'in ilk olarak bir yandan ABD Hazine tahvili alımlarını azaltırken, diğer yandan konut kredisi faizlerini kontrol altında tutmak için mortgage tahvili alımlarına devam edeceği anlamına geliyor.

Mortgage tahvili alımlarından önce Hazine tahvili alımlarını yavaşlatmak için geçerli sebepler olduğunu belirten Fed'in parasal ilişkiler biriminin eski ekonomistlerinden ve Cornerstone Macro LP'nin ortaklarından Roberto Perli,  "Mortgage faizlerindeki son hızlı sıçramalar konuttaki toparlanma için tehdit oluşturuyor" diyerek, konuttaki toparlanmanın, ekonominin güçlü olabilmesi için gerekli olduğunu savundu.

Fed başkanının açıklamaları, Amerikan merkez bankasının 18-19 Haziran tarihli toplantısının tutanaklarının, Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki 19 üyenin yarısının yıl sonuna kadar aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programlarını sonlandırılmasını istediğini göstermesinin ardından geldi. Tutanaklar aynı zamanda birçok Fed yetkilisinin, parasal genişleme olarak bilinen tahvil alımlarını sonlandırmadan önce istihdam piyasasında daha fazla ilerleme sinyali görmek istediğine işaret etti. Massachusetts'in Cambridge kentinde konuşan Bernanke, "yüksek düzeyde gevşek para politikalarına öngörülebilir gelecekte ihtiyaç olduğunu" savundu.