Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Ben S. Bernanke'nin parasal teşviği desteklemesinin ardından New York Borsası yükseldi; Standard&Poor's 500 Endeksi rekor seviyeden kapandı.

S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sektör grubunun tamamı ralli yaparken, teknoloji ve ham madde hisseleri en fazla kazanca işaret etti. Freeport-McMoRan Copper&Gold Inc. ve Newmont Mining Corp., altın fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle değerlendi. Advanced Micro Devices Inc., analistlerin hisse tavsiyesi üzerine yüzde 12 yükseldi. S&P'deki konut inşaatçıları endeksi 11 üyesinin de değerlenmesiyle yüzde 7.1 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 kazançla 1,675.02 puana çıktı. Bernanke'nin Fed'in tahvil alımlarını bu yıl azaltabileceğini ilk söylediğinden bu yana kaydettiği kayıpları silerek 21 Mayıs'ta 1,669.16 puandaki zirvesinin üzerine tırmanarak rekordan kapandı. Dow Jones Endeksi de yüzde 1.1 artışla 15,460.92 puandan rekora tırmandı. Amerikan borsalarında 6.5 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamayla paralel seyretti.

Hisselerde bu yılki hikayenin belirsizlik ve endişenin yerini güvenin alması olduğuna dikkat çeken Haverford Trust Co.'nun yatırım genel müdürü Hank Smith, hareketlerin tamamen beklentilerden ibaret olduğunu söyledi.

Merkez bankası teşviği dünya genelinde hisseleri destekledi ve ABD'nin gösterge endeksi de Mart 2009'daki en düşüğünden yüzde 148 yükseldi. S&P 500 Endeksi 6 gün üst üste artıda kapanarak 11 Mart'tan bu yana en uzun süreli kazanç dönemini ve 4 Ocak'tan bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti.