Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:48'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve ABD Hazine tahvilleri, ABD'den Japonya'ya, politika yapıcıların teşvikleri devam ettireceğine ilişkin iyimserlikle, yükselişlerini beşinci güne taşıdı. Metaller emtia grubundaki düşüşe öncülük ederken, Çin'de hisse senetleri, hükümetin düşük büyümeye tolerans gösterebileceği endişesi ile düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 11:28'de, 298.13 puana çıktı ve Nisan ayından bu yana en uzun süreli rallisine yöneldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün rekor seviyeye yükselmesinin ardından, yüzde 0.1 ilerledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi son 13 ayın en hızlı haftalık düşüşünü göstermeye yöneldi. Euro 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer yitirdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 düştü. Bakır yüzde 0.7 değer kaybetti. Avrupa şirket kredi riski üç hafta ard arda düştü ve son 10 haftanın en büyük düşüşünü yaptı.

Avrupa Merkez Bankası icra kurulu  üyesi Vitor Constancio, Euro Bölgesi ekonomisindeki yavaş toparlanmanın, para politikasının daha uzun bir dönem için genişlemeci kalması gerektiğini işaret ettiğini söyledi. ABD merkez bankası Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın her ikisi bu hafta, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın düşük faizleri devam ettireceğini işaret etmesinin ardından, parasal teşvikleri devam ettireceklerini belirttiler. Çin maliye bakanı, yüzde 6.5'lik ekonomik büyümenin "büyük sorun" olmadığını söyledi.

Brüksel'de KBC Bank NV araştırma müdürü Piet Lammens, "Merkez bankaları, teşviklerin devam edeceği konusunda açık işaretler veriyor," dedi ve "Politila çok uzun bir süre için genişlemeci kalacak ve bu durum tahviller için olumlu" değerlendirmesinde bulundu.
(14:48'de güncellendi)