Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:42'de güncellendi)

Altın New York'ta, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin teşviklerin sürdürüleceği yolundaki açıklamasının ardından, güçlenen doların metalin alternatif yatırım aracı olarak çekiciliğini azaltmasının ardından değer kaybetti ve Ekim 2011'den bu yana gerçekleştirdiği en yüksek haftalık getirisini daralttı.

Metal önceki dört gün boyunca yükseldi ve Mart ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. ABD doları 3 yılın zirvesinden yüzde 2.2 gerilemesinin ardından, diğer büyük 6 para birimi karşısında yüzde 0.5 değer kazandı. Enflasyon yavaşlarsa varlık alımlarının artırılması taraftarı olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard bugün bir konuşma yapacak.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmesi ile birlikte yüzde 24 düştü ve bu hareket sonucu, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıkların değeri 60.6 milyar dolar eridi. Düşüş, Bernanke'nin 19 Haziran'da yaptığı konuşmada, ekonomideki iyileşmenin sürmesi durumunda tahvil alım programının daraltılabileceğini kaydetmesinin ardından hız kazandı. Bernanke'nin 10 Temmuz'da, ABD ekonomisinin halen genişlemeci para politikasına ihtiyaç duyduğuna ilişkin yorumları ve aynı gün açıklanan Fed'in Haziran ayı toplantı tutanakları, teşviklerin ne zaman yavaşlatılacağı ve sonlandırılacağı konusunda politika yapıcıları arasındaki görüş ayrılığını yansıtıyor.

Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın Döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, "Güçlenen dolar altına zarar verecek," dedi ve "Piyasada bir miktar kar satışı var. Fiziki talep, daha yüksek fiyatlara çıkıldıkça zayıflıyor, ancak halen iyi olmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altının onsu yüzde 0.8 gerileyerek New York saatiyle 07:47'de Comex'te 1,270 dolardan işlem gördü. Dün 1,297.20 doları gören altın fiyatları 24 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye tırmanırken bu hafta da yüzde 4.7 yükseldi. Altnı vadelilerinin işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altında gerçekleşti. Spot altın Londra'da yüzde 1.2 düşerek 1,271.20 dolara geriledi. 

(16:42'de güncellendi)