Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası piyasalar dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, teşviklere devam edileceğini işaret etmesi ve aynı gün açıklanan Fed toplantı tutanaklarının teşviklerin azaltılmasının beklendiği kadar yakın bir zamanda olmayabileceğini işaret etmesinin ardından olumlu ve alıcılı bir seyir izledi.

Bu olumlu hava yurtiçi piyasalara da yansıdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi, 73,000 seviyesi yakınlarında satışlarla karşılaşması ve bu seviyeyi aşmakta zorlanmasına karşın, yüzde 1 yükselişle 71.789 puandan kapandı.

Dolar-TL ise, ABD dolarının Bernanke sonrası değer kaybetmesi ve Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde sıkılaştırmaya ara vererek piyasaya politika faizinden 9 milyar lira vermesinin ardından 1.9320 seviyesine kadar düştü. Ancak Merkez Bankası'nın öğleden sonra açtığı 50 milyon dolarlık Döviz satım ihalesi piyasada yeterli bulunmaması ve cari açığın beklenenden yüksek çıkmasının etkisi ile kur yeniden, Merkez Bankası'nın savunmaya çalıştığı söylenen 1.95 seviyesine doğru hareketlendi.

Dolardaki düşe rağmen sepet kurun 2.23 seviyesinde kalması, dövizde ateşin sönmediğine işaret etti. Sepet kur, dolarda akşam saatlerindeki kıpırdanmanın ardından 2.25 seviyesine doğru yükseldi.

Tahvil piyasasında ise belirsizlik sürüyor. Getiri eğrisinin kısa tarafından işlem hacmi ve likidite yok. Piyasa çevreleri, yön konusunda fikir sahibi olmak için beş ve 10 yıl vadeli tahvillerin faizine bakıyor. Öte yandan, piyasada dikkatler, faiz ve likiditeye ilişkin belrisizliğin azalmasına neden olabileceği beklentisi ile, gelecek hafta yapılacak Hazine ihalelerine çevrilmiş durumda.

Merkez Bankası dün, dört gün sürdürdüğü sıkılaştırmaya ara verdi ve repo ile piyasaya 9 milyar lira enjekte etti.

Yurtdışındaki olumlu havanın bugüne de yansıması ile birlikte, BIST 100 Endeksi yüzde 0.33 yukarıda 72,028 puandan açıldı ve bir süre bu seviyelerde dalgalandıktan sonra 72,700 seviyelerine çıktı.

Endeks ilk seansı dünkü kapanışa göre 936,47 puanlık yükselişle 72.726,32 puandan tamamladı.

Dolar-TL kuru erken saatlerde 1.95 seviyesine çıkmasının ardından hafifçe geriledi. Ancak bu düşüş kalıcı olmadı ve kur yeniden 1.95'i aştı ve 1.96'ya doğru hareketlendi. Sepet kur ise 2.25 seviyesini aşarak, 2.26 seviyesine yaklaştı.

Gösterge tahvil faizi 26 baz puan düşerek yüzde 9.33'e geriledi. ANcak bu piyasada işlem hacmi oldukça düşük.

TCMB, 19 Temmuz vadeli ve 6 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu. İhaleye 29 milyar 952 milyon liralık teklif geldi.

İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti Ozan Batu, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Bernanke'nin açıklamaları piyasa beklentisinin üzerindeydi ve Fed tutanakları teşviklerin kısa zamanda azaltılmayabileceğini işaret etti. Bunun ardından euro dolar karşısında yükseldi ve altın değer kazandı. Ancak her ikisinde de yön aşağı. Altın 1,300 dolardaki direncini aşamıyor. 1,270 dolarda destek var" dedi.

Borsa İstanbul için ise Batu, "Borsa'da ivme yok. Gelişen piyasalarda Bernake'ye yukarı bir tepki verdi. Ancak Borsa İstanbul biraz geride kaldı. Bunun nedeni, cari açığın beklenenden daha yüksek çıkması ve gelecek hafta açıklanmaya başlayacak bilançolardı. Piyasa çok istekli değil" şeklinde görüş bildirdi.

Akbank Hazine Türev İşlemleri Yöneticisi Akın Taş, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasa Fed'in Eylül ayında teşvikleri azaltmasını bekliyordu. Ancak Fed tutanakları, bu azaltmanın beklendiği kadar çabuk olmayabileceğini işaret etti. Dolar düştü, ancak sepet kur 2.23'te kaldı. Buna dikkat etmek lazım. TL dün diğer gelişen piyasa paralarına göre daha kötü seyretti. Bunun nedeni beklenenden yüksek çıkan cari açık ve Merkez'in dün piyasaya 9 milyar dolar vermesiydi. Bunun etkisi ile kur 1.93'ten 1.95'e çıktı" dedi