Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankası teşciği ve ABD'nin ekonomik büyümesindeki ilerlemelerin hisseleri destekleyeceği iyimserliğiyle Asya Borsaları yükseldi; bölgenin gösterge endeksi Nisan'dan bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Maden şirketi BHP Billiton Ltd., metal fiyatlarının gece yarısında sıçramasının ardından yüzde 1.8 primlendi. Asya'nın en büyük giyim mağazası Fast Retailing Co., kazançların azaldığını açıklaması üzerine yüzde 6.1 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük altın madencisi Newcrest Mining Ltd., altın fiyatının 21 ayın en büyük haftalık kazancına yönelmesiyle yüzde 7.8 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 135.46 puana çıkarak 25 Haziran'da kaydettiği 6 ayın en düşüğünden yüzde 8.3 oranında ralli yaptı. Endeks, Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın ekonomilerini desteklemek için teşvik önlemlerini devam ettireceğinin sinyalini vermesiyle bu hafta yüzde 3.1 tırmandı.

Parasal şartların hâlen destekleyici olduğunu, piyasaların da bundan ötürü bir miktar rahatlama hissettiğini söyleyen First NZ Capital Ltd.'ın stratejistlerinden Chris Green, "Tahvil alımlarının azaltılmasının yolda olduğunun bilinmesine rağmen piyasa frenlere henüz basılmaması ve sadece hız kesilmesinden ötürü güvende hissediyor. Bu da bir süre hisseleri destekleyecek" dedi.