Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın traderleri Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ABD ekonomisinde hâlâ teşviğe ihtiyaç olduğunu söylemesiyle son 5 haftanın en büyük alım eğilimini gösteriyor.

Bloomberg tarafından görüşü alınan 19 analist fiyatların önümüzdeki hafta yükseleceği tahmininde bulunurken, 9 tanesi fiyatların gerileyeceğini söyledi ve 3 analist tarafsız olduğunu belirtti. Altın bu çeyrekte toplamda yüzde 23 düşerken, Fed Başkanı Bernanke'nin 19 Haziran'da yaptığı konuşmada varlık alımlarının azalabileceğine dair sinyaller vermesiyle bu düşüşü hızlandırmıştı. Merkez bankaları tarafından daha önce benzeri görülmemiş parasal genişleme önlemleri, külçe altını enflasyondan korunmak için bir güvenli liman haline getirmişti.

Altın bazı yatırımcıların güvenlerini yitirmesiyle beraber son 13 yılın ilk yıllık düşüşüne doğru ilerliyor. 28 Haziran'da fiyatların 34 ayın en düşük seviyesini görmesi sikke ve mücevherat satışını hızlandırırken, arzlarda da azalmaya yol açtı.

Sharps Pixley Ltd. CEO'su Ross Norman, "Fed açıklamalarının ardından yükselen açık pozisyon maliyetleri ve parasal genişleme bittiğinde yeniden uyarlamanın nasıl olacağının insanların kafasındaki etkisi mesuliyeti şu an satıcıların üzerine yıkıyor. Fiziki talep piyasayı çok güzel bir şekilde destekliyor" ifadelerini kullandı.