Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan merkez bankasının yüksek işsizliği aşağı çekmek için yeterli çaba göstermediğini söyleyenlere karşı denklemlerle dolu bir savunmada bulunan San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in mevcut araçlarına dair çok az şeyin bilindiğini söyledi.

Fed'in mevcut tahvil alım programını destekleyen Williams, kendi modellerinin Fed'in sıradışı araçlarının kullanımının azaltılmasından yana olsa da, mevcut durumun hâlen "güçlü" müdahale gerektirdiğini savundu.

Fed'in tahvil alımlarının etkisinden, kısa vadeli faizleri hedefleyen geleneksel politikalarının sonuçları kadar emin olmadığının altını çizen Williams, belirsizlik arttıkça agresif politikanın ekonomiyi aşırı ısıtma riskinin de arttığını söyledi.

Williams, tahvil alımları gibi geleneksel olmayan araçları kullanırken Fed'in işsizliği aşağı çekmek ve enflasyonu normalleştirmek için "optimal" görünenden daha kademeli bir hedeflemede bulunması gerektiğini söyledi.

Parametrelerdeki belirsizliği göz önünde bulunduran bir politika modelini savunan Williams, "Belirsizlik düşük olduğunda daha az bir fiyat ödersiniz, ancak kötü olasılıklara karşı korumada olursunuz" yorumunda bulundu.