Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08.40'da güncellendi)

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, analistlerin beklentisi dahilinde büyümesi ve Pekin hükümetinin piyasaları yabancı yatırımcılara daha fazla açmasının aardından Asya Borsaları ve Avustralya doları tırmandı. Altın ve diğer metaller de ralli yaptı.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazanırken, Avustralya doları yüzde 0.5 güçlendi. Altın yüzde 0.4 değerlenerek 2011'den bu yana kaydettiği en büyük haftalık kazancı genişletirken, paladyum da 1 ayın zirvesine çıktı. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri, endeksi 12 Temmuz'da rekor seviyeye tırmanması sonrasında yüzde 0.2 yükseldi. Doğalgaz da yüzde 0.6 yükseldi ve mısır vadeli kontratları düştü.

Çin hükümetinin yabancı kurumsal yatırımcıların kotasını 150 milyar dolara çıkararak neredeyse ikiye katlaması piyasları destekledi. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7.5 ile beklentiler dahilinde büyüdü. Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz hafta ABD'nin öngörülebilir gelecekte gevşek para politikasına ihtiyacının olacağını söylemişti.

QFII haberinin iyi bir haber olduğunu ve regülatörün piyasayı desteklemek için daha fazla sermaye akışı istediğini gösterdiğini belirten Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, "GSYH verisi sürpriz olmadı. Piyasa hükümetin, ekonominin yapısını değiştirmek adına kısa vadeli büyümeyi feda edeceğinden endişeli. Ancak bu, Çin'in uzun vadeli sürdürülebilir büyüme için ödemesi gereken bir fiyat" yorumunda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bgeçtiğimiz hafta yüzde 2.7 ile Nisan sonundan bu yana en iyi haftasını kaydetti.