Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kürsel ekonominin hâlen sıkıntıları aşamadığını söyleyerek, Euro Bölgesi'ndeki resesyon, ABD'de büyümenin aşağı yönlü revizyonu ve gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamaya dikkat çekti.

Şimşek, "ABD'de büyümenin revize edilmesi beklenenin altında trende işaret ediyor" diyerek, Euro Bölgesi'ndeki daralmanın önceki tahminlerin de üzerinde seyrettiğini belirtti ve genel anlamda küresel ekonomide beklentilerin aşağı yönlü revize edildiğini vurguladı.

Şimşek şöyle konuştu:

"Nitekim birçok kuruluş en başta IMF olmak üzere küresel büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı doğru revize etmiştir. Mesela geçen seneye oranla en son açıklanan tahminler küresel büyümenin yüzde 0,8 daha aşağıda gerçekleşeceğini IMF ortaya koymuştur. IMF'in şu anda küresel büyümeye ilişkin tahmini yüzde 3,1'dir. Küresel kriz öncesi dünya ekonomisi yüzde 5'ler civarında büyüyordu. Yüzde 3'lük bir büyüme bu anlamda oldukça düşük bir büyümedir, küresel ekonomi açısından. Hatta bu son açıklanan tahminler yıl başındaki tahminlere göre bile daha aşağıda."


Parasal genişlemenin ise sonsuza kadar devam edeceğini ifade eden Şimşek, ancak parasal genişlemenin beklenenden önce azaltılma ihtimalinin düşük olduğunu dile getirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, jeopolitik gerilime dikkat çekerek, bu durumun emtia fiyatlarına yansıdığını belirtti.

Maliye Bakanı, Çin'in ekonomi politikasında da ciddi bir manevra alanı olduğunu beliterek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki risklerin çok abartılmaması gerektiğini söyledi.

Şimşek, jeopolitik riskler konusuna ilişkin, "Jepolitik riskler konusunda şu andan daha kötü bir durum öngörmüyoruz. Risklerin artmasına karşı her zaman gerekli hazırlıkları yapıyoruz" dedi.

Küresel emtia fiyatlarındaki yumuşamanın Türkiye'yi olumlu etkileyeceğini öngörerek şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2. çeyrekte iç talepteki toparlanmanın devam ettiği gözleniyor. Kapasite kullanımı Ocak ayından beri yükseliş trendinde. Kredi hacmindeki büyüme ve güven endeksleri ekonomide toparlanmaya işaret ediyor. Türk ekonomisi geçen yıla göre toparlanma sürecinde.

İç talebin ikinci çeyrekte nispeten güçlü seyrettiğinin gözlendiğini belirten Şimşek, mevsimsellikten arındırılmış işsizliğin yüzde 9.4 ile durağan olmasının başarı olduğunu savundu.

Maliye Bakanı, büyümeyi destekler nitelikte birçok tedbir olduğunun altını çizerek, "Türkiye bir ada değildir, küresel ekonominin bir parçasıdır" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin makro dengelerinin sağlam olduğunu savunarak, cari açığın yapısal bir sorun olduğunu söyleyen Şimşek, cari açıkta yapısal sorunu çözümleyecek adımların devrede olduğunu söyledi.
Bakan Şimşek, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3'lük büyümesinin son dönem yakaladığı performansına göre mütevazi sayılabileceğine ama bu rakamın, Avrupa'daki en yüksek büyüme oranlarından birisi olduğuna dikkati çekti. Yılın ikinci çeyreğinde iç talepteki toparlanmanın devam ettiğini ifade eden Şimşek, kapasite kullanım oranının ocak ayından bu yana yukarı trendde olduğunu, satın alma yöneticileri endeksinin sürekli olarak 50'nin üzerinde seyrettiğini söyledi.

Şimşek, "Öncü göstergeleri değerlendirdiğimizde şunu görüyoruz; Türkiye ekonomisi geçen seneye göre bir toparlanma sürecindedir. İlk çeyrekte güçlü bir ivme kazanmıştır, ikinci çeyrekte de iç talebin nispeten güçlü seyrettiğini görüyoruz. Diğer önemli bir gösterge yatırım malları ithalatıdır. Orada da bir artış söz konusu" diye konuştu.



- "Rekor düzeyde istihdam"



Bakan Şimşek, Türkiye'nin son yıllarda istihdam konusunda muazzam bir başarı gösterdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bunu abartılı olarak almamak lazım. Türkiye rekor düzeyde istihdam yaratmıştır ve yaratmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisi istihdam sağlamaktadır. Biz vatandaşımıza iş ve aş imkanlarını çok güçlü bir şekilde artırmış durumdayız. Son bir yılda 1,2 milyon civarında bir istihdam söz konusu. 2007 sonundan itibaren 5 milyon civarında bir ilave istihdam artışı söz konusu. Bu da hem ekonomimizi güçlü kılıyor hem hane halkının bilonçosunu iyileştiriyor hem de büyümenin yukarı trendini güçlü bir şekilde destekliyor. Türkiye bu konuda hakikaten çok büyük başarı sağlamıştır. Bu sabah açıklanan işsizlik rakamlarına baktığınız zaman tabiki manşet işsizlik oranında bir düşüş görüyoruz. Yüzde 10'un biraz üzerinden aşağı doğru, yavaş yavaş 9'a doğru iniyor. Ama daha önemlisi mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik dahil, durağan olması bile önemli bir başarıdır. Türkiye'de işgücüne katılım oranı artıyor, çalışma çağındaki nüfus artıyor. Son yıllara baktığınızda ortalama çalışma çağındaki nüfusun yüzde 2 arttığını göreceksiniz. İşgücüne katılım oranlarının neredeyse 4 puan arttığını göreceksiniz. Buna rağmen Türkiye eğer işsizlik oranını aşağıya çekebiliyorsa, bu seviyelerde koruyorsa çok önemli bir başarı sağlamıştır."



- "Aşağı yönlü riskler söz konusu olabilir"



Bakan Şimşek, yeni teşvik sisteminin Türkiye'nin tamamında ama özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok önemli etki yaptığını, "çözüm sürecinin" bu etkiyi daha da pekiştirdiğini söyledi.

Tüm bu hususların ülkenin büyümesini olumlu etkileyeceğine dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin giderek global ekonomiden daha çok pay alan bir ülke olduğuna, bu nedenle küresel gelişmelerden etkilenmemesinin söz konusu olamayacağına işaret etti. Şimşek, "Bu anlamda bir takım aşağı yönlü riskler söz konusu olabilir. Ramazandan sonra ekonomi yönetimi olarak tabiki yeni orta vadeli program, orta vadeli plan ve 2014 yılı bütçesine ilişkin çalışmalarımızı yapacağız, gelişmeleri değerlendireceğiz, ona göre de atmamız gereken bir adım varsa onu değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ancak kırılganlık noktası olarak cari açığın vurgulandığını belirten Şimşek, bu konuda Türkiye'nin zamana ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Şimşek, bu dönemde doğru politikalar ve siyasi istikrarla bu sorun alanını yönettiklerini, yönetmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Fakat emtia fiyatlarının belki bir miktar yumuşaması, düşmesiyle belki bizim program hedeflerine göre cari açık bir miktar aşağıda kalabilir" dedi.



- "Orta vadede belirleyici olan çekirdek enflasyon"



Bakan Şimşek, enflasyonun son dönemde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının artışıyla yükselişe geçtiğini anımsattı. Manşet enflasyonun birkaç ay daha yüksek seyredebileceğini ama çekirdek enflasyonun yüzde 5,5-6 civarında olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Esas bu tür mevsimsel etkilerden, faktörlerden arındırılmış enflasyona baktığımız zaman yüzde 5,5-6 arasında bir çekirdek enflasyon görüyoruz. Esas önemli olan budur çünkü orta vadede belirleyici olan budur. Belki 1-2 ay manşet enflasyon yüksek kalabilir, yüksek seyredebilir ama çekirdek enflasyonda trend şunu gösteriyor; önümüzdeki dönemde enflasyon tekrar düşüşe geçecek, aşağı doğru bir trende geçecek. Çünkü Türkiye'de büyük bir çıktı açığı var."

Devam edecek...