Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin tahvil alımlarının hızlı bir şekilde azaltılacağı beklentilerini ortadan kaldırmasının ardından hedge fonları 2. haftasında da altın tahminlerini yükseltti. Altın vadelileri 2011'den bu yana en büyük sıçramasını kaydetti.

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu'nun9 Temmuz tarihli verisine göre spekülatörler altındaki uzun vadeli pozisonlarını yüzde 4.1 artırarak 35,691 vadeli ve opsiyon kontratına çıkardı. Spekülatörlerin kısa vadeli tahminlerini artırmasıyla net altın varlıkları genişledi. Yatırımcıların mısırda en düşük tahminlerini vermeleriyle ABD'de işlem gören 18 emtiadaki net yükseliş pozisyonları yüzde 3.4 düştü. Yatırımcılar gümüş ve paladyumun değerleneceği beklentilerini yükseltti.

Bernanke 10 Temmuz'da ABD'nin öngörülebilir gelecekte yüksek düzeyde gevşek para politikasına ihtiyacının olduğunu söyledi. Fed'in Haziran toplantısının tutanakları, birçok yetkilinin tahvil alımlarını azaltmadan önce istihdam piyasasında daha fazla güçlenme görmek istediğini söyledi. Fed'in faizleri rekor düşüğe indirmesi ve tahvil almasıyla altın 2008'deki düzeyinden ikiye katlanarak Eylül 2011'de 1,923.70 dolardan rekor kırdı. Altın fiyatları Nisan'da bazı yatırımcıların, tasarruf aracı olarak değerli metale ilgilerini kaybetmeleriyle ayı piyasasına girdi.

Bernanke'nin açıklamalarının altında ve genel olarak tüm emtiada pozitif beklentilerini desteklediğini belirten USAA Precious Metals&Minerald Fund'un fon yöneticilerinden Dan Denbow, "Fed tahvil alımlarını bir miktar azaltmanın parasal genişlemeyi kaldırmak olmadığını göstermek için çok uğraştı ve Bernanke de bu konuda kararlıydı. Beklentilerde de bu nedenle değişiklik oldu" dedi.