Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler bugün açıklanacak raporlar öncesinde perakende satışların güçlenen otomobil talebi öncülüğünde perakende satışların Haziran ayında son 4 ayın en hızlı yükselişini gösterdiğini tahmin ediyor.

Bloomberg tarafından görüşleri alınan 67 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.8'lik bir artış olurken, Mayıs ayı rakamı yüzde 0.6 olarak gerçekleşmişti. Motorlu taşıtlar dışındaki perakende satışların yüzde 0.5 tırmandığı bekleniyor.

Ucuz borçlanma maliyetleri ve yükselen konut ve hisse fiyatlarıyla canlanma gösteren hanehalkı bütçesi otomobil gibi fiyatı yüksek ürünlerin satışını da pozitif etkiliyor. Ayrıca gelişim içerisindeki istihdam piyasası ekonominin en büyük bölümü olan tüketici harcamalarını teşvik ederken, bu yıl büyümenin biraz daha hızlanacağı öngörüsünü de artırıyor.

New York'ta bulunan Credit Agricole CIB ekonomisti Robert Rosener, "Özellikle otomobil satışlarının nasıl gittiğine bakarsak, perakende satışlar Haziran ayı için gayet güçlü çıkacak. Hanehalkı gelirindeki toparlanma talebi de artırıyor. Tüketicilerin ikinci yarıda tekrar bir çıkış göstereceği kanaatindeyiz" yorumunu yaptı.

ABD Haziran ayı perakende satış verileri bugün Washington saatiyle 08:30'da açıklanacak (TSİ 15:30). Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.3 ile yüzde 1.3'lük yükseliş arasında değişiklik gösterdi.