Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çağlayan: Yüzde 3 büyüme yüzde 4 için umut veriyor

Çağlayan: Yüzde 3 büyüme yüzde 4 için umut veriyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 3'lük büyümenin yüzde 4 büyüme hedefi için umut verdiğini belirterek, "işsizlik oranı parmak ısırtıyor" dedi

Giriş: 17 Temmuz 2013, Çarşamba 14:01
Güncelleme: 17 Temmuz 2013, Çarşamba 14:02

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Euro Bölgesi ekonomisinin 2015-2016 döneminde bile 2008 öncesine dönemeyeceğini beklediklerini belirtti.

Çağlayan, Bakanlık'ta düzenlenen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında yaptığı konuşmada, küresel krizin dünya ekonomileri üzerindeki olumsuz etkilerinin sürdüğünü söyledi.

Bu yıl için öngörülen küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini hatırlatan Çağlayan, 2013'te ABD'nin yüzde 1,7 Japonya'nın yüzde 2 büyümesinin beklendiğini belirtti. Euro Bölgesi'nin ise hala krizi atlatamadığını anlatan Çağlayan, "Euro Bölgesinde bu dönemde binde 6'lık bir daralma bekleniyor. Bizim bakanlık olarak tahminlerimiz Euro Bölgesi'nin 2015-2016 yıllarında bile 2008 öncesine dönemeyeceği yönündedir" dedi.

Tüm dünyada dış ticaret konusunda da yavaşlamanın söz konusu olduğunu dile getiren Çağlayan, AB ve ABD'nin ithalatında daralma yaşandığını kaydetti.

- "Yüzde 4 hedefinden umutluyuz"

Dünya genelindeki olumsuz gelişmelere karşın, Türkiye'nin birçok pozitif gelişme yaşadığını belirten Çağlayan, "2013 yılında büyümemizi yüzde 4 olarak hedeflemiştik. İlk çeyrekte gelen yüzde 3'lük büyüme bizim bu tahminimizi yakalama noktasında umut veriyor. Ümit ediyoruz ki sonraki çeyreklerde büyüme üzerinde yapacağımız önemli çalışmalar büyüme hedefini yakalamamızı sağlayacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin büyüme dinamikleri ve 2023 hedefleri açısından yüzde 4'ü yeterli görmediğini dile getiren Çağlayan, 2023 hedeflerini yakalamak için her yıl ortalama yüzde 5-6 büyüme sağlanması gerektiğine işaret etti. İhracatta artışın sürdüğünü anlatan Çağlayan, mal ihracatı hedefinin Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde 158 milyar dolar olduğunu, son 12 aylık verilere bakıldığında bunun gerçekleşmesi için 3,7 milyarlık bir bölüm kaldığını dile getirdi.

- "İşsizlik rakamları parmak ısırtıyor"

İşsizlik rakamları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, işsizlik oranın Nisan ayı itibarıyla yüzde 9,3 olarak gerçekleştiğini anımsattı. Bunun "parmak ısırtacak bir rakam" olduğunu ifade eden Çağlayan, "Euro Bölgesi ortalamasının çok çok altında" dedi.

Asıl amaçlarının isşsizliği yüzde 6-7 seviyelerine düşürmek olduğunu kaydeden Çağlayan, son bir yılda 1 milyon 61 bin kişiye ek istihdam sağlandığını söyledi. Çağlayan, Nisan ayı itibarıyla sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısının 5 milyonu geçtiğine işaret etti.

- "Bütçe performansı mükemmel"

Yılın 6 ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri hakkında da konuşan Çağlayan, performansı "mükemmel" olarak nitelendirdi. Haziran ayı sonu itibarıyla 26,4 milyar liralık faiz dışı fazla verildiğini belirten Çağlayan, hükümetin mali disiplin konusunda kararlı olduğunu söyledi. Vergi gelirlerinin faiz dışı harcamaların yüzde 96'sını karşılayacak duruma geldiğini ifade eden Çağlayan, "Şükürler olsun ekonomimizde işler yolunda. Dünyada ters rüzgarlar esmeye devam etse de biz son 1-2 ayda bu rüzgarlardan biraz etkilenmiş olsak da temellerimiz çok sağlam" değerlendirmesinde bulundu.

-Uluslararası doğrudan yatırımlar

Uluslararası doğrudan yatırım verileri hakkında da görüşlerini paylaşan Çağlayan, Türkiye'nin dünyada en fazla doğrudan yatırım çeken ülkeler sıralamasında iki basamak yükseldiğini ve 25'nci sıraya çıktığını dile getirdi. Çağlayan, gelişmekte olan ülkeler arasında da Türkiye'nin 14'üncü sırada olduğunu kaydetti. Türkiye'nin yurt dışı yatırımlarını da oldukça önemsediklerini belirten Çağlayan, bunu bazı muhalefet partileri gibi bir ayıp olarak görmediklerini söyledi. Türkiye'nin geçen yıl 4,1 milyar dolarlık dış yatırımla 36'ncı sıraya çıktığını ifade etti.

Teşvik sistemi hakkında da konuşan Çağlayan, son 1 yıldaki gelişmelerin umut verici olduğunu dile getirdi. 6'ncı bölgedeki bölgesel yatırımların toplam bölgesel yatırımlar içindeki payının yüzde 11'den yüzde 20'ye çıktığını ifade etti. Teşvik sisteminin amacına ulaşması için tanıtım ve yatırım ortamının sağlanmasının önemine değinen Çağlayan, Türkiye'nin bu anlamda kayda değer çalışmalar yaptığını belirtti.

YOİKK'nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Çağlayan, yatırım ortamını iyileştirmek için 10 teknik komite kurduklarını söyledi. 2007 yılından bu yana oluşturdukları YOİKK teknik komiteler eylem planlarının 7'ncisini 2013-2014 Haziran dönemini kapsayacak şekilde hazırladıklarını ifade etti. Toplantıların ardından teknik komitelerin üzerinde çalışacakları 49 eylem maddesinin tespit edildiğini anlatan Çağlayan, yeni eylem planının oluşturulmasında emeği geçen tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.