Güney Kore'nin yen şikayetleri dikkate alınmayabilir
Güney Kore'nin G-20'nin yene odaklanması yönündeki talepleri, büyümedeki toparlanmayla çelişiyor
Asya'nın en büyük 4. ekonomisi Güney Kore'nin daha hızlı büyümesi ve gemi inşaatçılarından otomobil üreticilerine kadar birçok sektörde satışların güçlenmesi, ülkenin Japonya'nın yeni zayıflatmasının ekonomisini tehdit ettiği uyarılarının altını oyuyor.
Güney Kore Maliye Bakanı Hyun Oh Seok bu hafta Moskova'da yapılacak G-20 zirvesi için yola çıkmadan önce Japonya'nın politikalarına uluslararası bri tartışma olması gerektiğini yineledi. Güney Kore Merkez Bankası ise 2013'te yüzde 2.8 ve 2014'te de yüzde 4 büyüme öngörerek, yendeki düşüşten kaynaklanabilecek tehlikenin düşük olduğuna işaret etti.
Japonya'nın öngörülmedik para politikasının ticaret ortakları üzerindeki sınırlı yan etkileri, Japon Başbakanı Shinzo Abe'nin bir yandan uluslararası eleştirileri bertaraf ederken, diğer taraftan ülkesinde yeniden enflasyon yaratma çabalarına yardımcı oluyor. Yenin geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 29 değer kaybetmesine rağmen Güney Kore wonu, yen karşısındaki küresel krizin şekillenmeye başladığı 2007'nin ortalarının yüzde 33 altında seyrediyor.
Güney Kore'nin en büyük korkularının gerçekleşmediğini belirten Hyundai Securities Co.'nun ekonomistlerinden Lee Sang Jae, "Özellikle de dünyanın Çin ve diğer gelişen piyasaların yavaşlamasıyla başka bir büyüme motoruna ihtiyaç duymasından ötürü Japonya'ya ihtiyaç duyduğu bir dönemde Güney Kore'nin Japonya hakkındaki şikayetçileri zemin kaybediyor" yorumunda bulundu.
Dünyanın en büyük gemi inşaatçısı Hyundai Heavy Industries Co. 16 Temmuz'da siparişlerinin 2013'ün ilk yarısında bir önceki yıldan yüzde 69 artarak 14.6 milyar dolara çıktığını söyledi. Aralarında Hyundai Motor Co.'nun da yer aldığı otomobil üreticilerinin ihracat hacmi, geçtiğimiz yılki yüzde 8'lik düşüşün ardından bu yılın ilk yarısında yüzde 7.4 yükseldi.