Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fas'ta, koalisyon hükümetinin ortaklarından İstiklal Partisi bakanlarının istifalarının Başbakan Abdulilah Benkiran tarafından halen değerlendirildiği bildirildi.

Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, istifaların Başbakan Abdulilah Benkiran tarafından değerlendirildiğini, bu konudaki nihai kararın henüz verilmediğini ifade etti.

Halfi, Fas hükümetinin bütün üyeleriyle bir bütün olarak görevine devam ettiğini de kaydetti.

Benkiran, daha önce yaptığı açıklamada, istifalarla ilgili kabul ya da ret kararı almadığını belirtmişti.

Geçen hafta aralarında Ekonomi ve Maliye Bakanı Nizar Bereke, Enerji Maden Su ve Çevre Bakanı Fuad ed-Duveyri'nin de olduğu 6 İstiklal Partisi bakanı hükümetten istifa etmişti.

İstiklal Partisi liderlerinden Kerim Galab'ın başkanlık ettiği 395 koltuklu Fas Meclisi'nde İstiklal Partisi'nin 60 milletvekili bulunuyor. İstiklal Partisi, 11 Mayıs'ta, hükümetin bireysel kararlar alması, yolsuzluğu teşvik eden politikalar benimsemesi ve Başbakan Benkiran'ın, parti liderliği ile hükümet görevini birbirine karıştırması gibi nedenlerden ötürü hükümetten çekilme kararı aldığını açıklamış, bunun üzerine Kral 6. Muhammed, karara müdahale etmiş ve Fransa'dan dönene kadar partinin görevini sürdürmesini talep etmişti. İstiklal Partisi'nin Genel Sekreteri Hamid Şubat ise hükümetten çekilme yönünde aldıkları karardan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.