Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emlak imarcıları ve temel tüketim malı üreticilerindeki kayıpların, güneş enerjisi ve teknoloji hisselerindeki kazançları gölgelemesiyle Çin Borsası 3. gününde de düştü.

Poly Real Estate Group Co., daha fazla şehirde emlak fiyatlarının kontrolüne yönelik adımların atılacağı spekülasyonu üzerine 4 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Çin'in en büyük likör üreticisi Kweichow Moutai Co. 11 haftanın en düşüğüne geriledi. Xi'an LONGi Silicon Materials Co., Çin'in ABD ve Güney Kore'den gelen polisilikona vergi uygulamayı planladığını söylemesi sonrasında yüzde 4 tırmandı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 2,000.97 puana gerileyerek, yüzde 2.1 düştüğü iki günlük kaybını genişletti. Ekonominin yavaşlamasının ve para piyasası oranlarının rekor yükselere tırmanmasının etkisiyle endeks bu yıl yüzde 12 düştü. China Central Television dün ekonomi ilk yarıda istikrarlı olduğunu ve hükümetin de bu yılki temel ekonomik hedeflerini tutturabileceğini söyledi.

Hükümetin en azından bu yıl ekonominin iyi durumda olduğu sinyalini verdiğini belirten Hengsheng Hongding Asset Management Co.'nun para yöneticilerinden Dai Ming, ancak piyasanın hükümetin ekonomide istikrarı sağlamak için eskisinden daha az aracının olduğundan endişe duyduğunu söyledi. Dai, volatilitenin piyasada baskın olacağını öngördü.

Şanghay endeksi bu hafta yüzde 1.9 kayıpla bu ay ilk kez bir haftayı ekside tamamlamaya yöneldi. Endeksin 30 günlük volatilitesi 27 puan ile Aralık 2010'den bu yana en yükseğine işaret ederken, işlem hacimleri 30 günlük  ortalamanın yüzde 2.4 üzerinde seyretti.