Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Birçok faydalı yönüyle bilinen mavi yemişin en özel yönü de insanların gece görüş kabiliyetini artırmasıdır, bu nedenle sürücülerimizin gece seyahatleri öncesi bu üründen faydalanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Karadeniz, halk arasında "yaban mersini" olarak da bilinen mavi yemişin birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.

Mavi yemişin Türkiye'de çok fazla bilinmediğine, ayrıca ürünün yaylalarda yetişen bir meyve türü olduğuna değinen Karadeniz, "Mavi yemişin haftada birkaç sefer tüketilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Ürünün az miktarda üretildiğini anlatan Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu meyvenin yapraklarından çorba da yapılabilmekte. Bu çorbaların özellikle gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu ve tedavi edici özelliği vardır. Kışın tüketilmesi mutlaka tavsiye edilir. Ürünün hem yaprağında hem de meyvesinde C vitamini oldukça yüksektir. Bu meyve insan vücuduna oldukça fayda sağlamaktadır. Kanser yapıcı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlayanbir meyve olarak da biliniyor. İshale karşı oldukça faydalı. Meyvenin aynı zamanda mikrop öldürücü özelliği de bulunmakta. Kanı temizliyor, bağırsak metabolizmasını da düzenliyor. Mavi yemiş şeker hastaları için de birebir faydalı ve tavsiye edebileceğimiz bir meyvedir, aynı zamanda bu ürünün kalp krizi önleyici özelliği de bilinmektedir Çünkü bu ürün kan şekerini, kolesterolü düşürüyor. "

- Sürücülere "mavi yemiş"

Prof. Dr. Karadeniz, mavi yemişin sürücülere bile fayda sağlayabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Birçok faydalı yönüyle bilinen mavi yemişin en özel yönü de insanların gece görüş kabiliyetini artırmasıdır, bu nedenle sürücülerimizin gece seyahatleri öncesi bu üründen tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Bu ürün özellikle sürücüler için çok çok faydalıdır. Ürünün tüketilmesi durumunda oldukça kaliteli bir görüş sağlanabiliyor. Her öğünde olmasa bile haftada birkaç defa bu ürünü tüketmekte fayda var. Sürücülerimizin seyahate çıkmadan önce bu üründen mutlaka tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Seyahatin oldukça fazla yapıldığı yaz ayındayız ve önümüzde de bir bayram var. İnsanlar ailelerinin yanlarına ya da tatile gitmek için yollara çıkacak. Sürücülere tavsiyemiz, mavi yemişi seyahatlerden önce tüketsinler."

AA