BRIC yavaşlamanın pençesinde
Bozulmuş bütçeler ve durağan büyüme gelişen piyasa ekonomilerinde memnuniyetsizliğe neden oluyor
Durağan büyüme ve bozulmuş bütçeler, orta sınıfın daha fazla harcama ve daha iyi hizmet yönündeki taleplerin artmasıyla birlikte gelişen piyasa ekonomileri üzerindeki baskıyı artırıyor.
Jakarta'dan Brezilya'da politika yapıcılar 30 yıldır bu ülkelerin en hızlı büyüme oranlarını kaydetmesine yardımcı olan likidite bolluğu döneminin sonlanmasıyla karşı karşıya geliyor. Yatırımcılar 17 Temmuz'a kadar uzanan 8 haftalık dönemde Fed'in bu yılın ilerleyen zamanlarında tahvil alımlarını azaltacağı sinyalleriyle gelişe piyasa tahvil ve hisse senedi fonlarından 40.3 milyar dolarlık çıkış yaptı. EPFR Global'ın para akış verilerine göre 2012'de bu varlık sınıflarına 111 milyar dolarlık giriş olmuştu.
Fed'in planlarının düşüşü tetiklediği düşünülmüyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den olulan BRIC ekonomileri, 10 yıl süren bolluk döneminden sonra 2010'dan bu yana yavaşlıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) genel sekreteri Angel Gurria, gelişmekte olan ülkelerin, sosyal gerilimden uzaklaşmak için büyümeye dayanmalarından ötürü düşüşlerde Avrupalı ortaklarından daha fazla cezalandırıldığını söyledi.
İhtiyaçların çok daha yalın ve gaddar olduğunu söyleyen Gurria, ailelerin yaşam standartlarının Hollanda'nın orta sınıfındakilerden çok daha farklı olduğuna işaret etti.