Yurtiçi piyasalar "satışa" döndü
Yurtiçi piyasalar, temkinli seyrin ardından satışa döndü (15:40'ta güncellendi)
(15:40'ta güncellendi)
Yurtiçi piyasalar, Merkez Bankası'nın dünkü faiz kararının ardından temkinli açıldı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün gerçekleştirdiği toplantıda, faiz koridorunun üst sınırını 75 baz puan artırarak yüzde 7,25'e çıkardı.
Bu kararın ardından dolar-TL'de satışlar gelirken, faizler geriledi ve borsa yükseldi. Bu ilk tepkinin ardından, 1.9100 seviyesine doğru inen dolar-TL yeniden hafifçe yükseldi. Gösterge tahvilin faizi yüzde 9.00 seviyesini aştı ve Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi 77,000 puan seviyesinden döndü.Endeks dün yüzde 0.59 düşüşle 75,369 puandan kapandı.
Dolar-TL güne 1.9035 seviyesi yakınlarında başlarken, BIST 100 Endeksi yüzde 0.18 yükselişle 75,503 puandan açıldı. Ardından satışların biraz daha ağır basması sonucu endeks dünkü kapanışın hafif altına indi.
Endeks, sakin satışların sürdüğü ilk seansı yüzde 0.12 düşüşle 75,276 puandan kapadı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci seansa, ilk seans kapanışının 54,43 puan üzerinde 75.331,10 puandan başladı. Ancak özellikle banka hisselerine gelen satışların hızlanması ile endeks kaybını genişletti ve günü yüzde 1.79 düşüşle 74,015 puandan kapandı.
Gösterge tahvilin faizi 21 baz puan düşerek yüzde 8.84'e geriledi. Ancak öğleden sonra satışların piyasalara hakim olması sonucu tahvil faizleri de yükseldi. Gösterge kağıdın getirisi yüzde 8.94'e çıktı.
Piyasa güne 13 milyar 957,4 milyon lira artı rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 32 milyar 764,2 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Merkez Bankası 1 hafta vadeli 6 milyar lira tutarında repo ihalesi açtı. İhaleye 26 milyar 341 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 4,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 4,60 seviyelerinde gerçekleşti.
Merkez Bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. İhaleye 65 milyon dolar teklif geldi ve fiyat 1.9050 seviyesinde oluştu.
Döviz ihalesi sonrası dolar-TL'de yönünü yukarı çevirdi ve 1.91'i aşarak, 1.9125 seviyesine kadar çıktı.
Analistler, dün PPK kararları sonrasında piyasaların açıklanacak verilere yoğunlaşacağını ve gözünü küresel piyasalara çevireceğini belirtiyor. Bugün ABD'de açıklanacak birinci el konut satışları ve satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, endeksin 77.000 seviyesinin direnç, 75.500 seviyesinin ise destek olarak takip edileceğini kaydediyor.
Piyasa çevreleri, öğleden sonra satışların artmasının nedenleri arasında, Morgan Stanley'in raporu, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yeniden yükselmeye başlaması ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in büyümeye ilişkin açıklamalarını gösteriyor.
ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, Merkez Bankası'nın dün faiz koridorunun üst sınırını 75 baz puan artırmasının ardından doların 1.9070 ile son bir ayın en düşük seviyesine indiğini kaydetti.
Erkan, "Dolar 1.8970 lira seviyesinden destek buldu ve yönünü yukarı çevirerek 1.91 seviyesinin üzerine çıktı. Bugünkü ABD konut verisi sornası önce 1.92 ve burası aşılırsa 1.9350'ye doğru bir hareket olabilir" dedi.
Eczacıbaşı Menkul Değerler Varlık Yönetim Müdürü Arzu Odabaşı, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, enflasyon ve büyümeye yönelik tedirginliğin etkili olduğunu söyledi.
Odabaşı, "Uzun vadede olumlu beklentimiz sürüyor. Ancak kısa vadede, enflasyon ve büyümeye ilişkin tedirginlik sürüyor. Dövizde önümüzdeki günlerde rahatlama olabilir. Dövizin ateşi büyük ölçüde sönmüş görünüyor" dedi.
TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, endeksin desteğinin kısa vadede 75,000 seviyesinde olduğunu kaydetti.
Usul, "Endeksin 75,000'de kısa vadeli desteği var. Ancak bu desteğin tutunması zor görünüyor. Banka bilançoları bekleniyor" dedi.
Yurtdışındaki gelişmeler konusunda da yorumda bulunan Usul, "22 Mayıs'ta Bernanke'nin açıklanmasının ardından gelişen piyasa paraları ve varlıkları üzerinde satış baskısı oluştu. Gelişmiş piyasalar daha iyi bir seyir gösteriyor. Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentisi gelişen piyasalar ve Türkiye'yi etkiliyor" şeklinde konuştu.
Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Kamelya İşler, Bloomberg HT'nin canlı yayınında, iki ana faktörün, kur ve faizin önemli olduğuna dikkat çekti.
İşler, "Merkez Bankası faiz bandını 75 baz puan açtı. Merkez önümüzdeki günlerde elini sıkı tutmak istediğini gösterdi. Bu piyasada biraz rahatlama sağladı. Faiz ve kur, bunun göstergesi olarak, ilk başta geriledi ve ardından denge oluştu. Merkez'in kararı iyiydi ve etkisini gördük. Ancak asıl soru, Fed'in toplantısının yapılacağı Eylül'e kadar ne olacak?" dedi.
Borsa konusunda da değerlendirmelerde bulunan İşler, "77,000'in kuvvetli bir direnç olduğunu gördük. 73,500-77,000 arasındaki hareketlerde kalınmalı. Banka bilançoları gelecek. Faiz kararı ile birlikte banka karlarında geri çekilme olur" şeklinde görüş bildirdi.
Ak Portföy Hisse Senedi Fonları Müdürü Hüseyin Gayde, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, faizlerin yükseltilmesi ve fonlama maliyetlerinin artmasının yılın ikinci yarısında banka karlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Gayde, "İlk yarıda banka karları yüzde 18 arttı. Ancak üçüncü ve dördüncü çeyrekte, faiz ve kur artışından dolayı banka karları için pek parlak geçmeyecek. Bu da banka hisseleri üzerinde baskı oluşturur. Global trend ve Merkez Bankası kararları bankacılık sektöründeetkili olacak " dedi.
(15:40'ta güncellendi)