Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Benzinin litresinin 5 lirayı geçtiği bugünlerde birçok araç sahibi, daha az yakıt harcamanın yollarını ararken, tasarruf, taşıt, sürücü ve yol-hava faktörlerine bağlı değişebiliyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akaryakıt fiyatlarının arttığı, tatil yolculuklarının hızlandığı bu dönemde tasarrufun büyük önem taşıdığını söyledi.

Taşıtlarda yakıt tasarrufunun 3 ana (taşıt, sürücü ve yol-hava) faktöre bağlı olarak değiştiğini vurgulayan Bayrakçeken, "Öncelikle yokuş inerken vitesi boşa alınan aracın az yaktığına yönelik yanlış bir inanış var. Eski araçlarda bu doğru olabilir ancak elektronik beyin kontrollü otomobiller bu durumda daha fazla yakıyor. Yani, bu tür araçlarla, yokuşu viteste inmek yakıt tüketimini sıfıra indiriyor. Boşa alırsanız belli bir miktarda yakıyor" dedi.

Fren ne kadar az kullanılırsa o kadar fazla tasarruf sağlanacağını dile getiren Bayrakçeken, ani kalkış-hızlanma ve ani frenlemenin yakıt tüketimini olumsuz etkilediğini ifade etti.

-Motoru ısıtmak için beklemeyin

Motoru ilk çalıştırmada ısıtmak için fazla beklenmemesini öneren Bayrakçeken, şöyle devam etti:

" Araç, her motora göre değişen maksimum tork-güç devirlerinde çalıştırılmalı ki, bu devirlerde yaklaşık olarak özgül yakıt tüketimi en düşük seviyededir. Bu değer motor devir saatinde görülebilir ve yaklaşık 2500-3500 devir/dakika (yeşil renk) arasındadır. Vites değişimleri ile bu durum sağlanabilir. Özellikle uzun seyahatlerde taşıta eklenen yük taşıyıcı ekipmanlar yakıt tüketimini ciddi oranda artırır. Yük taşıyıcısı (portbagaj) yaklaşık yüzde 5'e kadar yakıt tüketimini artırır. Aracınızda fazladan taşıdığınız her 45 kilogram yük yakıt tüketiminizi yüzde 2'ye kadar artırabilir."

-Camlar açık gitmeyin lastikleri kontrol edin

Bayrakçeken, camları açık seyretmenin de yakıt tüketimini artırıcı etken olduğunu vurgulayarak, klimayı çalıştırmanın yakıt tüketimini yüzde 10'a kadar artırabildiğini anlattı.

Lastik hava basınçlarının az ya da fazla olmasının yakıt tüketimini olumsuz etkilediğini belirten Bayrakçeken, "1 psi'lik değişim, yakıt verimliliğini yüzde 3 kadar olumsuz yönde değiştirebilir. Lastiklerin kabak olması, lastik ebatlarında değişiklik yapılması da yakıt tüketimini artırabilir" dedi.

Trafik ışıklarında uzun süre beklenecekse (yaklaşık 60 saniye) ve yakıt alınırken motorun durdurulmasını tavsiye eden Bayrakçeken, şunları kaydetti:

"Hız yönetimi, iyi yapılırsa taşıtlara göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 90-110 kilometre/saat hızla seyir etmek yakıt tüketimini olumlu yönde etkiler. Egzoz da tıkanıklık, kaçak gibi bir durumun olması yakıt tüketimini artırmaktadır. Motor ve taşıt ayarlarının kontrol edilmesi faydalı olacaktır. Hava filtresi, buji, ön düzen ve balans ayarları tasarrufta önemli rol oynar."

-Mola vermek bile yakıt tüketimini olumlu etkiliyor

Bayrakçeken, vites değişimlerinde debriyajın sert kullanılmaması gerektiğini belirterek, gaz pedalına sık basıp bırakmanın yerine taşıt hızını korumanın daha faydalı olacağını söyledi.

Yokuş aşağı inerken gaz pedalına basılmamasını öneren Bayrakçeken, "Düz yolda olabildiğince büyük vitesle taşıt kullanılmalıdır. Eğim gibi farklı yol şartlarında uygun vites seçimine dikkat edilmeli, yokuş esnasında vites değiştirmek yerine uygun vitesi önceden belirleyip ona göre hareket edilmeli" diye konuştu.

Yaklaşık 3 saatte bir mola verilmesinin bile yakıt tüketimine olumlu yansıyacağını dile getiren Bayrakçeken, "Hava sıcaklığının fazla olmadığı sabah ve akşam saatlerinde seyahat etmek daha uygundur. Camı açmaktansa klima kullanmak daha avantajlıdır. Klima çalışmadan önce camları kısa süre açıp havalandırma yapılmalıdır" dedi.

AA