Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yüksek kaliteli sermayelerini 2007 yılından bu yana katılaşan kurallara ayarlayabilmek için iki katına çıkaran Avrupa'nın en büyük bankaları, düzenleyicilerin varlık risklerinin nasıl belirlendiğini araştırmasıyla bunu daha da ileri götürmek zorunda olabilirler.

Deutsche Bank, Barclays Plc ve Societe Generale gibi bankalar risk ağırlıklarını hesaplayarak gereken oranda hisse satışı, departman satışı ve kazanç biriktirme gibi farklı yollara gitmek suretiyle yeni küresel kurallara ayak uydurmaya çalışıyor. Şimdi ise düzenleyiciler bu risk ağırlıklarının daha geniş bir hisse-genel varlık oranına, yani bir diğer deyişle riski göz ardı eden kaldıraç rasyosu uygulamasına gitmeyi planlıyor.

Landesbank Berlin Investment Lutz Roehmeyer, "Avrupa bankaları sermaye biriktirme çabalarında henüz sona hiçbir şekilde yaklaşmadılar. Bankaların keyfi bir şekilde varlık risklerini belirledikleri metodu sonlandırmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Kaldıraça odaklanmak finansal düzenleyiciler tarafından 2008 yılında banka kurtarmalarının bir benzerinin daha yaşanmaması için gösterilen çabaların en sonuncusu. Küresel bankacılık standartlarını belirleyen Basel Committee on Banking Supervision, 32 bankaya yönelik bir araştırmada farklı sonuçlara ulaşmasının ardından risk ağırlıklarına yönelik gözlemlerine daha yakından bakmak için harekete geçti.

Yetkililer kaldıraç rasyosunun, bankalar tarafından bilançolarında bulunan varlıkların risklerinin keyfi bir şekilde belirlenmesi yerine daha güvenli bir önlem oluşturduğunun altını çizdi.