Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:14'te güncellendi)

Asya ve Avrupa Borsalarındaki düşüşün güvenli varlık taleplerini desteklemesiyle yen 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kazandı.

Yen euro karşısında son üç günde ilk defa yükseldi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın Alman iş dünyası güveninin yükselmesinden sonra da düşük tutacağı söylentileri arasında dolar karşısında dalgalı bir seyir izliyor. Yeni Zelanda doları, ülke merkez bankası başkanı Greame Wheeler'in parasal genişlemeyi ilerleyen zamanlarda durdurma ihtiyacı duyacaklarını söylemesiyle en çok işlem gördüğü para birimlerinin tamamı karşısında değer kazandı.

Londra'da bulunan FxPro Group şef ekonomisti Simon Smith, "Japonya hisseleri son birkaç seansta düşerek yene biraz destek sağlamış oldu. Japonya hisseleri ile yen arasında daha sıkı bir ilişki görüyoruz. Yenin zayıflaması daha yavaş olacak" yorumunu yaptı.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 08:38'de 99.67 yen oldu. Yen euro karşısında ise yüzde 0.4 değer kazanarak 131.80 yenden işlem görürken, dün 132.74 yen ile 23 Mayıs'tan bu yana en güçsüz seviyeyi kaydetmişti. Euro dolar karşısında gün içerisinde yüzde 0.3 yükseliş ve yüzde 0.3 düşüş arasında dalgalandıktan sonra yüzde 0.1 yükselerek 1.3219 dolar oldu. Parite dün, 1.3256 dolar ile 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviye ulaşmıştı.

Dolar yen karşısındaki düşüşlerini, ABD dayanıklı tüketim malı siparişlerinin Haziran ayında beklenenden daha fazla artmasının ardından bir nebze azalttı. İşsizlik başvuruları ise geçen haftaya göre artış göstererek 7,000 artış ile 343,000 şeklinde gerçekleşti.

MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0.7 gerileyerek düşüşünü ikinci güne taşırken, Japonya Topix endeksi yüzde 1.4, Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.8 kayıp yaşadılar.

(16:14'te güncellendi)