Çin dünyanın en kötü performanslı borsası oldu
Küresel ekonominin resesyon çıkmasına öncülük eden Çin'in hisse senedi piyasası, yatırımcılara 748 milyar dolar ile en fazla para kaybettiren borsa oldu
Çin'in büyümesinin küresel ekonominin resesyondan çıkmasına yardımcı olmasının ve milyarder George Soros'tan Nobel ödüllü Joseph Stiglitz'e birçok önemli ismin beğenisinin kazanmasının 4 yıl sonrasında ülkenin hisse senedi piyasası, yatırımcılara, dünyadaki diğer borsalardan daha fazla para kaybettirdi.
Pekin hükümetinin yol, demiryolu ve konut inşaatlarına sağladığı 652 milyar dolarlık teşviğin desteğiyle Ağustos 2009'a kadar uzanan 10 aylık dönemde 2 katına çıkan Şanghay Bileşik Endeksi, zirveden yüzde 43 düşerek, değerinden 748 milyar dolar sildi. Çin'den daha kötü borsa yüzde performansına sahip olan tek hisse senedi borsası Yunanistan'ın ASE Endeksi oldu. Standard&Poor's 500 Endeksi Büyük Depresyon'dan bu yana gördüğü en kötü resesyondaki kayıplarını geri alırken, Çin'in zirveye ulaşmasından bu yana yüzde 68 yükseldi ve bu ay rekor kırdı.
Çin 2009'da Almanya'nın dünyanın 3. büyük ekonomisi olma titrını elinden alarak ve ABD'nin yüzde 4 daraldığı ilk çeyrekte yüzde 6 büyüyerek yenilmez görünüyordu. Templeton Gelişen Piyasalar Grubu'nun Başkanı Mark Mobius Temmuz 2009'da Çin'in hisse senedi piyasasının 3 yıl içinde Amerika'nınkinden daha büyük olabileceğini söylemişti. Ancak şu an Çin, hükümetin 1,400 şirketin fabrikalarını talep etmesiyle 1990'dan bu yana kaydettiği en zayıf büyümeye işaret ediyor.
Pekin'de bazı batılı gözlemcilerin, piyasa ekonomisine alternatif olarak ortaya koyduğu görüşün göz boyamaktan ibaret olduğunu savunan Bank of Communications Ltd.'ın Hong Kong'taki Çin araştırmaları başkanı Hao Hong, "Şu an hepimizi bunun bedelini ödüyoruz" yorumunda bulundu.