İTO: İstanbul'da fiyatlar Temmuz'da % 1,74 düştü
İTO'ya göre, İstanbul'da Temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 1,74 azalırken, toptan fiyatlar yüzde 0,57 arttı
İstanbul'da temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 1,74 oranında azalırken, toptan fiyatlar yüzde 0,57 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, temmuz ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 1,74 azalış, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0,57 oranında yükseliş kaydetti.
Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2013 yılı Temmuz ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,76, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 5,35 oranında artış gösterdi.
İstanbul'da gıda harcamalarındaki artışa rağmen giyim grubunda ay boyunca uygulanan sezon indirimlerinin yanı sıra ev eşyası harcamaları grubunda yer alan beyaz ve kahverengi eşya sektöründeki bazı ürünlere uygulanan indirimler genel enflasyonu belirleyici yönde etkiledi.
Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 haziran ayında yüzde 0,20 oranında artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Temmuz ayında yüzde -1,74 oranında azalış gösterdi.
Gıda harcamalarındaki artışa rağmen giyim grubunda ay boyunca uygulanan sezon indirimlerinin yanı sıra ev eşyası harcamaları grubunda yer alan beyaz ve kahverengi eşya sektöründeki bazı ürünlere uygulanan indirimler genel enflasyonu belirleyici yönde etki etti.
2013 Temmuz ayında diğer harcamalarda yüzde 1,39, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,72, gıdada yüzde 0,38, konutta yüzde 0,23, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,04 oranında artış, giyim harcamalarında yüzde -22,42, ev eşyası harcamalarında yüzde -2,01 oranında azalış izlenirken, kültür, eğitim ve eğlence grubunda fiyat değişimi kaydedilmedi.
2012 yılı Temmuz ayında yüzde 10,07 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 9,19 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise son sekiz aydan bu yana düşüş eğilimini devam ettirerek 2013 Temmuz ayında yüzde 8,76 olarak gerçekleşti.
- Toptan eşya fiyatları-
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 haziran ayında yüzde 0,81 oranında artan Toptan Esya Fiyatları İndeksi Temmuz ayında yüzde 0,57 oranında artıs gösterdi.
Madenler ile İnşaat Malzemeleri gruplarındaki bazı ürünlerin döviz kuruna bağlı fiyat artışları, akaryakıt ile enerji ürünlerine yapılan yukarı yönlü fiyat ayarlamalarının yanı sıra, Gıda ile İşlenmemiş Maddeler grubundaki bazı ürünlerin yurt içi ve yurtdısı borsalarına bağlı fiyat hareketleri bu ayki artışın ana nedenlerini teşkil etti.
Temmuz ayında Madenler grubunda yüzde 2,06, İnşaat Malzemelerinde yüzde 1,99, Yakacak ve Enerji Maddeleri ile İşlenmemiş Maddelerde yüzde 0,72, Gıda Maddelerinde yüzde 0,07 oranında artış kaydedilirken, Kimyevi Maddeler grubunda yüzde 1,20 oranında azalış görüldü. Mensucat grubunda ise fiyat değişimi izlenmedi.
2012 Temmuz ayında yüzde 8,59 olan yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,80, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,35 olarak gerçekleşti.
- İTO değerlendirilmesi-
Küresel para politikalarındaki gelişmelerin finansal piyasalar üzerinde belirleyici olmaya temmuz ayında da devam ettiği belirtilen açıklamada, bu dönemde küresel para politikalarına dair artan belirsizliklerin ülke ekonomisinde hızlı sermaye çıkışlarına, Türk lirasında aşırı değer kaybına ve finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açması sonucu Merkez Bankası likidite politikasında sıkılaştırmaya gittiği ifade edildi.
Ayrıca enflasyonda oluşabilecek artışın fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açmasını engellemek ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst sınırını 75 puan artırdığı kaydedilen açıklamada, şunlar belirtildi:
"Temmuz ayı enflasyon gelişmelerinde ise, uluslararası emtia ve enerji fiyatlarının ılımlı seyri ile ekonomik faaliyetteki sınırlı toparlanma olumlu katkı sağlamıştır. Ancak, Türk lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları ise gelecek aylarda ortaya çıkabileceği düşünülmektedir."
AA