Avrupa'da siyasi belirsizlik geri dönüyor
Ekonomik göstergelerin son haftada iyi geldiği Avrupa'da İtalya ve İspanya odaklı gelişmeler yeni bir krizin oluşabileceği sinyalini veriyor
Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla görevinden ayrılmasının ardından hükümet konusunda yaşanan istikrarsızlık Avrupa'da çok hassas bir dengede olan borç krizinin yeniden canlanabileceği tehlikesini doğuruyor.
Berlusconi'nin destekçileri Cumhurbaşkanı'ndan bir af gelmesini beklerken, Başbakan Enrico Letta'nın hükümetini çökertebilecek olan toplu istifa tehditini de koz olarak kullanıyor. Letta ise yakınlarına yaptığı açıklamalarda görevi bırakmak zorunda kalacağını anladığı zaman istifa edeceğini belirtti.
Berlusconi'nin People of Liberty partisi senatörü Lucio Malan, "Eğer beraber yapmaya karar verirsek buna hazırım" diyerek toplu istifaya herkesin katılması konusunda çekimser kalmayacağını açıkladı. Almanya'da önümüzdeki ay gerçekleşecek olan seçimlerden dolayı borç krizi ikinci plana atılırken, Roma'da son zamanlarda yüzeye çıkan bu yeni kriz Letta'nın siyasi istikrarı sağlayarak ekonomik büyümeye yoğunlaşması şansını azaltabilir. Öte yandan İspanya'da Başbakan Mariano Rajoy aleyhine çıkan son rüşvet skandalı da Avrupa'nın tam istikrara kavuşmaya başladığı bir dönemde sıkıntıların yeniden canlanmaya başlıyor olabileceğini gösterdi.
Spiro Sovereign Strategy yönetici direktörü Nicholas Spiro, "Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanma işaretlerinin ortaya çıkmasıyla siyasi atmosfer gözle görülür bir düşüş yaşıyor. Siyasi bir açıdan baktığımızda bu istikrarsızlık daha kötü bir zamana denk gelemezdi" yorumunu yaptı.
Lett bugün İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco ve Maliye Bakanı Fabrizio Saccomanni ile buluşmaya hazırlanıyor. Visco'nun son zamanlarda ortaya çıkan siyasi çalkantıdan dolayı borçlanma maliyetlerinin artabileceği ve bunun da ekonomik reformları yerine getirmeyi zorlaştırabileceğinden çekindiği belirtiliyor.