Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:22'de güncellendi)

Parasal genişlemeyi en çok eleştirenlerden biri olan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltmaya yakın olduğunu söylerken, yatırımcıları teşviklere bel bağlamamaları konusunda uyardı.

Fisher Portland'ta yaptığı konuşmada, "Piyasada bir gerileme yaşanmasıyla Fed'in politikalarını gevşeteceği düşüncesine çok fazla alışmışılmış olabilir. Bazıları Fed'in piyasaları her daim yukarı taşımasını, desteklemesini bekleyebilir. Bu, finansal varlıkların fiyatlamasını saptırabilir ve ciddi anlamda sermaye kaynakların yanlış tahsis edilmesine yol açabilir" dedi.

Bazı Fed yetkililerinin merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabileceğini söylemesiyle son üç ayda ABD Hazine tahvillerinin faizleri yükselirken tahvil fiyatları geriledi. Başkan Ben S. Bernanke ise 18-19 Haziran tarihli Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası basın toplantısında Fed'in bu yıl içerisinde tahvil alımlarını azaltmaya başlayarak 2014 yılının ortalarında da sonlandırabileceğini, ancak bunun için şart olarak ekonominin merkez bankası beklentileri doğrultusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söylemişti.

Bu yıl para politikasında oy hakkı bulunmayan Fisher, bugünkü konuşmasının metninde, tahvil alımlarını azaltma yönünde alınacak bir kararın, işsizlik oranının geçtiğimiz ayda yüzde 7.4'e gerilemesiyle birlikte  "harekete geçirilme" aşamasına yakın olduğunu belirtti.

Dallas Fed başkanı, geçtiğimiz haftaki FOMC toplantısında önümüzdeki sonbaharda azaltmaya başlamak için ilk adımı atacak şekilde hazır olmaları gerektiğini önerdiğini de ifade etti.

Fisher, "Fed QE'yi dikkatlice geri çekmeli ve piyasaya zarar verecek bir sonuç doğurmadan, tedbirli bir şekilde azaltmalı" sözlerini kullandı.

Richard Fisher, 2005 yılından beri Dallas Fed'e başkanlık yapıyor.

(19:22'de güncellendi)