Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hizmet sektörü Temmuz ayında, son beş ayın en hızlı genişlemesini gösterdi ve bu veri, ülke fabrika üretimindeki iyileşmeyi tamamlıyor ve ekonominin güç kazanmakta olduğunu gösteriyor.

Institute for Supply Management'ın (ISM) açıkladığı imalat sektörü dışı endeks, Temmuz ayında, Haziran ayında gördüğü üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi olan 52.2'de 56 seviyesine çıktı ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahmininden daha yukarıda gerçekleşti.

İnşaat şirketlerinden perakendecilere ve finans şirketlerine, geniş bir yelpazeyi içeren imalat dışı sektörde işletmeler, faaliyetlerinde yukarı yönde kıpırdama rapor etti ve bu durum, büyümenin genişlemekte olduğunu işaret ediyor. Bu veri, ISM'in geçen hafta açıkladığı ve iki yılı aşkın sürenin en hızlı genişlemesini gösteren ve Fed'in yılsonuna doğru ekonominin daha da güçleneceği tahmininin altını çizen imalat sektörü endeksi verisinin ardından geldi.

New York'ta Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti ve verinin 55 çıkacağı tahmininde bulunan Brian Jones, "Temmuz ayındaki yukarı kıpırdama sadece imalat sektörü ile sınırlı değil," dedi ve "Yılın ikinci yarısında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz. Bunun gerçekçi olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 75 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 53.1 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Tahminler 51.5 ile 55 arasında geldi. İmalat sanayi dışı endeksin Haziran ayındaki seviyesine göre 3.8 puan artması, Şubat 2008'den bu yana en büyük çaplı artışı işaret ediyor. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, ekonominin yüzde 90'ını kapsayan bu sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.