Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, beklenenden güçlü çıkan ABD hizmet sektörü verisi ve Fed yetkilisi Fisher'in merkez bankasının aylık tahvil alımlarını azaltmaya yakın olduğunu kaydetmesinin ardından, rekor seviyelerden düştü.

PulteGroup Inc. ve D.R. Horton Inc.2nin yüzde 2'nin üzerinde kayıplarla karşılaşmasının ardından, konut inşaat şirketleri, grup olarak, yüzde 1.9 geriledi. Qualcomm Inc., Piper Jaffray Cos.'un hissenin notunu düşürmesinin ardından yüzde 0.8 değer kaybetti. Tyson Foods Inc., üçüncü çeyrek sonuçlarının tahminlerden iyi çıkması sonrası yüzde 4.1 değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.1 düşerek günü 1,707.14 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi 46.23 puan ya da yüzde 0.3 kayıpla 15,612.13 puandan kapandı. ABD Borsalarında dün yaklaşık 4.6 milyar hisse el değiştirdi. Bu son üç ayın ortalamasının yüzde 27 altında.

Greenwood, South Carolina'da Greenwood Capital Inc. şef yatırım yetkilisi Walter Todd, "Bugünkü (dünkü) yorumlar ve veriler, Fed'in daha agresif bir şekilde teşvikleri azaltması için yeterli değil," dedi ve "İnsanlar yalnızca, piyasadaki agresif hareket sonrası, mola veriyor ve soluklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri geçen hafta, merkez bankalarının teşviklere devam edeceği taahhüdünde bulunmaları ve ekonomik verilerin büyümenin ikinci çeyrekte tahminleri aşacağını göstermesinin ardından yüzde 1.1 ralli yaptı ve S&P 500 Endeksi il kez 1,700 seviyesinin üzerine çıktı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi bu yıl yüzde 20 yükseldi ve endeksteki şirketlerin toplam piyasa değeri bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 15.5 katı düzeyine ulaştı. Bu oran, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son beş yılda ortalama 13.9 seviyesindeydi.