Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası bugünkü toplantısında, politika faizini rekor düşük seviyeye indirdi ve ilave faiz indirimlerine ilişkin beklentileri düşürdü. Bu durum, Avustralya dolarının değer kazanmasına neden oldu.

Avustralya Merkez Bankası Guvernörü Glenn Stevens ve kurul üyeleri, gecelik nakit oranı hedefini çeyrek puan düşürerek yüzde 2.5'e çekti. Bloomberg'in anketine katılan 27 ekonomistin 26'sı bu kararı doğru tahmin etti. Stevens, ilerideki faiz indirimlerine ilişkin söylemini değitirdi ve bu durum, Avustralya dolarının ABD doları karşısında 89.67 seviyesine yükselmesine neden oldu.

Stevens, "Kurul daha önce, enflasyon görünümünün, talebi desteklemek için ihtiyaç duyulduğunda, para politikasının daha da gevşetilmesi için olanak sağladığını not etmişti," dedi ve "Bugünkü toplantıda, fiyatlar ve aktivitedeki son bilgileri dikkate alarak, Kurul, faizde indirime gitmenin uygun olduğu değerlendirmesinde bulundu" şeklinde açıklamada bulundu.

Fazideki bu düşüş, kontrol altına alınmış enflasyon ve düşen emtia fiyatlarını yansıtıyor ve Avustralya dolarının son üç aydaki yüzde 13 düşüşünün ardından geldi. 7 Eylül'de seçim çağrısında bulunan Başbakan Kevin Rudd, mortgage kredisi kullananların yüzde 90'ının değişken faize tabi olduğu bir ortamda, faiz indiriminden siyasi olarak faydalanabilir, ancak muhalefet, faizlerde indirime gitmenin zayıflayan ekonomiyi yansıttığını savunuyor.

Singapur'da Macquarie Bank Ltd. 10'lar Grubu Döviz stratejiden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı David Forrester, "Merkez Bankası yetkilileri, daha fazla faiz indirimi için potansiyel olduğunu söylemedi," dedi ve "Banka'nın gevşemeden ziyade nötr eğilim aldığı düşünülüyor. Sanırım Avustralya dolarında yukarı yönlü bir baskı olacak" değerlendirmesinde bulundu.