Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:14'te güncellendi)

Euro dolar karşısında, Almanya'da fabrika siparişlerinin Haziran ayında beklentilerin üzerinde sıçrama yapması ile bölge ekonomisinin toparlanma sinyalleri vermesi sonrasında, son yedi haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Bir başka veride ise İtalya'da resesyonun giderek azaldığını gösteren verilerin ardından euro, diğer 16 büyük para biriminin çoğu karşısında değer kazandı. Dolar yen karşısında ABD ticaret açığının Haziran ayında beklenenden daha fazla azalması ile kayıpları azalttı. Avustralya doları, merkez bankasının bugün gösterge faizi düşürmesinin ardından ileride yeni faiz indirimleri için beklentileri zayıflatması sonrasında yükselişini ikinci güne taşıdı.

Londra'da bulunan Canadian Imperial Bank of Commerce şef Döviz stratejisti Jeremy Stretch, "Euro dolar karşısında şimdilik ulaşabileceği en üst noktalara gelmiş görünüyor. Veriler bize muhtemelen, Euro Bölgesi'nde artık dibe vurduğumuzu ve ılımlı bir büyüme ile gelişim göstermeye doğru ilerlediğimizi söylüyor. Bir ölçüde gelişim görüyoruz fakat bu ilerleme dünyanın diğer bölgelerindeki gelişimden daha yavaş" yorumunu yaptı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 08:37'de 1.3290 dolar olurken, 31 Temmuz'da 1.3345 dolara kadar yükselmiş ve 19 Haziran'dan bu yana en güçlü seviyeye ulaşmıştı. Euro yen karşısında ise büyük bir değişiklik yaşamdı ve 130.40 yenden işlem gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 düşerek 98.12 yene geriledi.

ABD'de ticaret açığı yüzde 22.4 gerileyerek Mayıs ayının 44.1 milyar dolarlık rakamından 34.2 milyar dolara geriledi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı ise 43.5 milyar dolarlık açık olarak gerçekleşti. İhracat tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, ithalat 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

(16:14'te güncellendi)