Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri Haziran ayında, yatırım mallarına yönelik talebin öncülüğünde, son sekiz ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu veri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, Euro Bölgesi ekonomisinde görülen çok hafif kıpırdanmadan yararlanmakta olduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulundu.

Mevsimsel dalgalanmalardan ve enflasyondan arındırılmış rakamlarla fabrika siparişleri, Haziran ayında, yüzde 0.5 düşüş gösterdiği Mayıs ayına göre yüzde 3.8 arttı. Bloomberg'in anketine katılan 42 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, fabrika siparişlerinin yüzde 1 artması bekleniyordu. Mayıs ayı verisi yüzde 1.3 düşüşten yüzde 0.5 düşüşe revize edildi. fabrika siparişleri, takvim etkisinden arındırılmış rakamalrla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 arttı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı açıklamada, iş dünyası güvenindeki iyileşmenin reel ekonomiye yansıması ile birlikte, altı çeyrek üst üste görülen ekonomik daralmanın ardından, Euro Bölgesi ekonomisinde zayıf istikrar işaretlerinin geldiğini kaydetti. Euro Bölgesi'ndeki güçlü talep, Asya'daki yavaşlamayı dengeleyerek, Almanya'nın ihracat odaklı imalatçılarına destek sağlayabilir.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV ekonomisti Aline Schuiling, "En kötüsü geride kalmış olabilir ve kredi ve talebin zayıf olmasına karşın, yukarı yönde bir hareket şekilleniyor görünüyor," dedi ve "Almanya imalat sektörü, Euro Bölgesi'ndeki toparlanmadan ilk yararlanan olmalı ve buradan gelen talep halen Asya'dan gelen talepten çok daha önemli" değerlendirmesinde bulundu.