Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır Londra'da, Almanya'da fabrika siparişleri verisinin son sekiz ayın en hızlı sıçramasını gerçekleştirmesinin, dünyanın önde gelen metal tüketicisi ülkelerinin ekonomilerinin güçlenmekte olduğu beklentilerini artırmasının ardından değer kazandı.

Almanya'da fabrika siparişleri Haziran ayında yüzde 3.8 arttı. ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü göstergesi son beş ayın en hızlı artışını gösterirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistler, 8 Ağustos'ta açıklanacak olan Çin ihracat verisinin artış göstermesini bekliyor. Bunlar, en fazla bakır tüketen üç ülkeyi oluşturuyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Mark Pervan, "Çin'de talep verisinin yukarı yönde sürpriz yapması durumunda, piyasa kısa pozisyon kapama alımlarına duyarlı olabilir," dedi ve "İzlenecek kilit veriler Perşembe günkü dış ticaret rakamları olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.2 yükselerek, yerel saat ile 11:06'da, ton başına 7,060 dolara çıktı ve yükselişini dördüncü güne taşıdı. Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselerek, pound başına 3.202 dolara ulaştı.

Fiyatlar ayrıca, LME tarafından izlenen depolardaki bakır stoklarının düşüşünü 15'nci güne taşıyarak Mart 2012'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmelerinden dolayı da yükseldi. Stoklar yüzde 0.3 düşüşle 605,125 tona indi ve 10 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Depolardan bakır çıakrılmasına ilişkin emirler yüzde 0.5 düşerek 322,600 tona indi.

Londra'da Triland Metals Ltd. brokerı Andrew Silver, "7,000 dolar ile 7,100 dolarda teslimat yapma yükümlülüğü ile call opsiyon satışı yapan traderler, potansiyel teslimatı hedge etmek için emtal aldılar" dedi. Call opsiyonu olanlar, bakırı önceden belirlenmiş fiyatlardan satınalma hakkına sahip. Traderlar yarın opsiyon pozisyonlarının  takasını yapmak durumunda.

Aluminyum, kurşun, nikel, kalay ve çinko da Londra'da değer kazandı.