Ergenekon davası kararı dış basında
Dış basında, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a verilen müebbet hapis cezası, farklı değerlendirmelerle öne çıkarıldı
Ergenekon davasında dün açıklanan kararlar, uluslararası basının da gündemindeydi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a müebbet hapis cezası verilmesinin öne çıkarıldığı haberlerde, kararlara ilişkin farklı görüşlere yer verildi.
Uluslararası basında ağırlıklı olarak, "Davadan çıkan kararların hükümetle laik kesimi karşı karşıya getirdiğine" ilişkin görüşler öne çıkarıldı.
ABD'de yayın yapan New York Times gazetesi, mahkeme kararlarının Gezi olaylarının hemen arkasından geldiğine işaret ederek, davaya ilişkin algının, zaman içinde değiştiğini öne sürdü.
Washington Post gazetesi, "Türk mahkemesi ülkenin eski genelkurmay başkanını müebbet hapse mahkum etti" başlığıyla verdiği haberde, "5 yıldır süren davanın AK Parti ile laik elit arasında bir gerginlik unsuru haline geldiğini" yazdı.
Haberde, "Davanın, halihazırda, Erdoğan hükümetinin Türk ordusunu yeniden şekillendirmesine ve 1960'tan bu yana üç askeri müdahale görmüş bir ülkede, sivillerin kontrolünü sağlamasına yardımcı olduğuna" işaret edildi.
Washington Post'a göre, dava kimilerince, "derin devlet"in ortaya çıkarılması için bir fırsat olarak görüldü, kimilerince ise "Türkiye'nin laik geleneğine zarar vermeyi hedefleyen bir çaba" olarak değerlendirildi.
-"Türkiye'yi değiştiren dava"
İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Ergenekon: Türkiye'yi değiştiren dava" başlığıyla verdiği haberde, "Davanın neredeyse yarım yüzyıllık askeri hakimiyete son verdiği ve sivil hükümetin iktidarının tekelleşmesini artırabilecek koşulları yarattığı" yorumunda bulundu.
BBC'nin haberinde, "Davanın aynı zamanda ifade ve medya özgürlüğü, hukukun bağımsızlığı ve hükümetin meclisteki çoğunluğunu, toplumsal tartışmaya girmeksizin, yasaları geçirmek için kullandığına yönelik endişeleri gündeme getirdiğine" de işaret edildi.
Almanya'nın Der Spiegel gazetesine göre ise, mahkeme kararları ülkedeki "belirsizliği ve bölünmüşlüğü" ortaya çıkardı.
Haberde, "Ordunun yönetime üç kez müdahalede bulunduğu bir ülkede mahkeme kararlarının, Erdoğan'ın generallerin siyasi etkilerini perdeleme amacıyla ilk bakışta uyumlu göründüğü ancak davaya ilişkin kanıtların süphe uyandırdığı, hatta bazı durumlarda hiç kanıt bulunmadığı" savunuldu.
France 24 kanalı da, başlığına "Eski genelkurmay başkanına müebbet hapis cezasını" çıkararak, davanın, "Erdoğan'ın laik ve askeri karşıtlarıyla restleşmesinde önemli bir test olarak görüldüğüne" dikkati çekildi.
İsrail'in Haaretz gazetesi de Başbuğ'a müebbet hapis cezası verilmesini başlığa çıkaran yayın organları arasındaydı. Ergenekon davasında tarafların farklı görüşlerine yer verilen haberde, "Dava sürecini eleştirenlerin, kararların, ülkede uzun yıllar hüküm süren laik yapılanmayı bastırmak amacıyla uydurulduğunu" ileri sürdüğüne dikkati çekildi.
-"Çetin karar"
Rus haber kanalı RT, gelişmeleri, "Yazarlar, ordu ve siyasi liderler için çetin kararlar" başlığıyla verirken, El Cezire televizyonu da, konuya ilişkin haberinde, farklı kesimlerin görüşlerine yer verdi.
Haberde, "Muhaliflerin Ergenekon davasının muhalif sesleri kısmak amacıyla düzenlendiğini düşündüğü, hükümet yanlılarınınsa orduyu kenara aldığı için kararları demokrasi için bir zafer olarak gördüğü" değerlendirmesi yapıldı.