Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:02'de güncellendi)

ABD hisseleri, perakende şirketlerinin açıkladıkları beklenenden kötü kâr verileri ve dış ticaret açığı verisinin Fed'in tahvil alımlarını bu yıl azaltabileceği endişelerini ateşlemesi ile gerilerken, Standard & Poor's 500 Endeksi düşüşün ikinci gününde.

American Eagle Outfitters Inc. ve CVS Caremark Corp. yüzde 2.8'in üzerinde düşüş yaşadılar. International Business Machines (IBM) Corp. yüzde 2.6 değer kaybetti. Washington Post Co. gazete varlıklarının 250 milyon dolara satışı konusunda Amazon.com CEO'su Jeff Bezos ile anlaşmasının ardından yüzde 4.6 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 14:46'da 1,696.84 puan oldu. Dow Jones endeksi 93.97 puan, yani yüzde 0.6 düşüşle 15,518.16 puana geriledi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 11 aşağısında seyretti.

New York merkezli ING Investment Management varlık tahsisi şefi Paul Zemsky, "Satışların bir kısmı kesinlikle iyi gelen dış ticaret açığı verilerinin azaltma endişelerini artırmasından kaynaklanıyor. İyi bir gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) neden hisseler için kötü sonuçlar doğurduğu konusu biraz kafa karıştırıcı, fakat bunu bu şekilde görenler var. Uzun dönemde, gelirlerin artmasını görmeliyiz, bunu da daha güçlü bir GSYİH sağlayacak" dedi.

ABD'de dış ticaret açığı, ham petrol ithalatlarının azalması ve Amerikalı şirketlerin daha fazla ihracat yapmasıyla, Haziran ayında azalarak Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi ve ikinci çeyrek ekonomik büyümenin beklentilerden güçlü olacağına işaret etti.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, "İş gücü piyasasında iyi bir ilerleme gördük, bu konuyla ilgili hiçbir şüphe yok. Şahsi olarak, bu gelişmenin istikrarlı olacağına dair hâlâ daha iyi kanıtlar görmek istiyorum ve Eylül ayında alımların azaltılmasını kesinlikle ihtimaller dışında bırakmıyorum" dedi.

(22:02'de güncellendi)