Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, perakendecilerin finansal sonuçlarının hayalkırıklığı yaratması ve dış ticaret verisinin Fed'in varlık alımlarını bu yıl azaltabileceği endişelerini güçlendirmesi sonucu değer kaybetti ve gösterge endeks Standard & Poor's 500 (S&P 500), 24 Haziran'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

American Eagle Outfitters Inc. ve CVS Caremark Corp. yüzde 2.8'in üzerinde düşüşler gösterdi. Newmont Mining Corp., altındaki düşüşün etkisi ile yüzde 6.5 kaybetti. International Business Machines Corp., yavaşlayan talep ortamında, donanım bölümünde bir hafta tatile çıkması istenen çalışan sayısının en yüksek seviyeye çıkmasının ardından yüzde 2.3 değer kaybetti. Washington Post Co., Amazon.com'un CEO'su Jeff Bezos'un gazete varlıklarını satınalma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 4.3 ralli yaptı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 düşerek 1,697.37 puandan kapandı ve geçen haftaki rekordan sonra, önceki günkü kaybını daha da genişletti. Dow Jones Endeksi 93.39 puan ya da yüzde 0.6 kayıpla 15,518.74 puandan günü tamamladı. ABD Borsalarında dün yaklaşık 5.6 milyar hisse senedi el değiştirdi ve bu, üç aylık ortalamanın yüzde 12 altında.

New York'ta ING Investment Management varlık tahsisi müdürü Paul Zemsky, "Net bir şekilde, hareketin bir kısmı, çok güçlü çıkan dış ticaret verisi sonrası güçlenen Fed'in teşvikleri azaltabileceği beklentisinden kaynaklandı," dedi ve "Daha iyi GSYİH büyüme verisinin neden hisse senedi piyasası için kötü olduğu benim için kafa karıştırıcı bir durum. Zira bazıları bu şekilde düşünüyor. Uzun vadede, gelirlerin artmasına ihtiyacımızı var ve GSYİH büyümesi bunu sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de dış ticaret açığı Haziran ayında, petrol ithalatının düşmesi ve Amerikan şirketlerinin ülke dışına daha fazla satış yapmasının etkisi ile beklenenden daha fazla daralarak Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Bu durum, ikinci çeyrek büyümesinin ilk hesaplanandan daha hızlı olabileceğini gösteriyor.