Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, yenin yükselişini dördüncü güne taşıması ve metal fiyatlarındaki kayıplarla birlikte, Japonya hisse senetlerinin öncülüğünde değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası'nın iki gün sürecek olan politika toplantısı bugün başladı.

Araç müzik sistemleri üreticisi Pioneer Corp., tüm yıl için kar tahminini düşürmesinin ardından, Tokyo'daki işlemlerde, yüzde 6.7 geriledi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., bakır ve altın vadeli kontratlarındaki düşüşle birlikte, yüzde 1.8 kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düşerek, Tokyo saati ile 12:27'de, 134.38 puana indi. Endekste, yükselen bir hisse karşılığu üçün üzerinde hisse değer kaybetti.

Asya hisselerinin gösterge endeksi bu yıl dün itibariyle, deflasyonu yenmek için Başbakan Shinzo Abe'nin reformları ve Japonya Merkez Bankası'nın rekor miktardaki teşviklerin etkisi ile yükselen Japonya hisse senetlerinin öncülüğünde, yüzde 5 tırmandı. ABD'de dış ticaret açığı Haziran ayında beklenenden daha fazla daraldı. Güçlü ABD verilerinin Fed'i teşvikleri azaltmaya yönelteceği endişesi ile, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dün aşağı yönde hareket etti.

Hong Kong'da RBC Investment (Asia) Ltd. Asya hisse senetleri yönetim grubu müdürü Yoji Takeda, "Piyasalar bir belirsizlik dönemine giriyor," dedi ve "Japonya'da bir politika boşluğu var ve hükümet, parlamentonun Eylül ayında çalışmalarına başlamasına kadar yeni politikalarla gelmeyecek. ABD'nin teşvikleri azaltacağı beklentisi az ya da çok satın alındı ve insanlar bu olana kadar temkinli kalma eğiliminde" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 27 ekonomistin tümüne göre, Japonya Merkez Bankası'nın, bugün başlayan iki günlik politika toplantısında, varlık alım programını değiştirmemesi bekleniyor.