Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında son yedi haftanın zirvesine çıkmasının ihracatçı şirketlerin hisselerine satış getirmesi ve şirket karlarının hayalkırıklığı yaratması sonucu değer kaybetti ve Topix Endeksi bu ayki ikinci düşüşüne yönlendi.

Asya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin yükselişini dördüncü güne taşıması ile birlikte yüzde 1.7 değer kaybetti. Jet motorları ve gemi üreticisi IHI Corp., karının tahminlerin altında kalması sonucu yüzde 4.6 düştü. Stereo üreticisi Pioneer Corp., kar görünümünü yüzde 92 düşürmesinin ardından yüzde 7.2 kaybetti. Petrol rafinerisi Showa Shell Sekiyu K.K., net kar projeksiyonunu ikiye katlaması ile birlikte yüzde 5.2 prim yaptı.

Topix Endeksi yüzde 2.2 düşüşle, Tokyo saati ile 13:36'da, 1,167.12 puana geriledi. Endeksteki 33 sanayi grubunun tümü aşağı yönde hareket etti. İşlem hacmi son 30 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 17 altındaydı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.8 düşüşle 14,001.67 puana gheriledi. Japonya Merkez Bankası'nın iki gün sürecek olan politika toplantısı bugün başladı.

Tokyo'da, Japonya'nın piyasa değeri açısından ikinci büyük bankasının bir birimi olan SMBC Nikko Securities Inc.'nin hisse senetleri yöneticisi Hiroichi Nishi, "Yaturuncılar 'yen sat, Japon hisse senedi al' pozisyonlarını likide ediyor ve Japon hisseleri konusunda daha nötr bir konum alıyor," dedi ve "Bazı yatırımcılar yaz tatiline gidiyor ve piyasada enerji yetersiz. Bir süre durgun seyir devam eder" değerlendirmesinde bulundu.

Topix Endeksi, son üç ayda düşüş göstermesine karşın, halen bu yıl, dün itibariyle, yüzde 39 yukarıda. Bu hareket sonucu, Japon hisse senetleri, gelişmiş ülke piyasaları arasında en iyi performans gösteren hisseler olarak kalmaya devam ediyor. Endeks, Başbakan Shinzo Abe'nin reformları ve Japonya Merkez Bankası'nın rekor büyüklükteki teşviklerinden destek buldu.