Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Ocak 2014'ten itibaren geçerli olacak şekilde, taban aylığa 175 lira, 2015 yılında birinci 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 3 ve enflasyon farkı oluşur ise enflasyon farkı ödenecektir" dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki Reşat Moralı Toplantı Salonunda, Bakan Çelik, gazetecilere 2 milyon 650 bin kamu çalışanı ve 1 milyon 900 bin kamu emeklisini ilgilendiren görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu.


Bakan Çelik, kamu görevlileri sendikaları heyeti ile kamu iş vereni heyeti arasında devam etmekte olan 2014-2015 toplu sözleşme görüşmelerinin mütabakatla sağlandığını bildirdi.


Alınan kararların Ocak 2014'ten geçerli olacak şekilde, taban aylığına 175 lira zam yapılacağını açıklayan Çelik, "2015 yılında birinci 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 3 ve enflasyon farkı oluşur ise enflasyon farkı ödenecektir. Eğitim hizmet kolunda, öğretmenlerimize 2014 birinci 6 ayda 75 lira ve ikinci 6 ayında 75 lira olmak üzere toplam 2014 yılında öğretmenlerimize 150 lira eğitim öğretim tazminatı ödenecektir" ifadesini kullandı.


Çelik, 4/C'lilere aile, eş ve çocuk yardımının yanında 2014 Ocak ayında iyileştirme faslından 175 lira, seyyanen yapılacak artışta da 175 lira olmak üzere 2014 yılında 4/C'lilerle ilgili 350 liralık bir iyileştirme gerçekleşeceğini bildirdi.


-"Geçtiğimiz yıl vermiş olduğu kazanımları aynen koruduk"


Hizmet kollarıyla ilgili yaklaşık 1 haftalık değerlendirmeler içerisinde hakem heyetinin geçtiğimiz yıl vermiş olduğu kazanımları aynen koruduklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:


"Bunun yanında hizmet kollarında yeni bazı iyileştirmeleri gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ayrıca genel konularla ilgili olarak da yine geçtiğimiz dönem hakem heyetinin almış olduğu kararların yanında yeni bazı iyileştirmeleri de devreye koymuş bulunuyoruz. Bu çalışmalar neticesinde taban aylığına yapılan artışın, emeklilerimiz açısından da son derece anlamlı olduğunu burada belirtmek istiyorum. Gelecek yıllardaki artışlara yansıması açısından da önemli olduğunu belirtmek istiyorum.


Son bir ay içerisinde kamu işçileriyle yaptığımız toplu sözleşme, Türk-İş ve Hak-İş ile yaptığımız sözleşmeler, İSDEMİR'de yaşanan grevin yine uzlaşmayla sonuçlanması ve bugün de memurlar ve kamu çalışanlarıyla yaptığımız sözleşmeler dikkate alınır ise bakanlığımızın asli görevi olan diyalog ve bu diyalog çerçevesinde sorunların birlikte çözümü, masada çözümü konusunda önemli adımlar 1 ay içerisinde atılmış bulunuyor. Tüm çalışanlarımıza, kamu çalışanlarımıza alınan bu kararların hayırlı olmasını dilerken, katkı sağlayan bütün çalışma arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum."


-"Öğretim elemanları bir sonraki sürece kaldı"


Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplu sözleşme masasına gelirken 4 ana sorunu belirlediklerini söyledi.


Söz konusu sorunlardan birinin emeklilerin durumu olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, "Maaşının yüzde 50'sinin emekliye yansımaması dolayısıyla emekliye ayrıldığında sıkıntı yaşayan 1 milyon 800 bin emekli. İkincisi çalışmakta iken emekli olmamak için çaba sarfeden çünkü emekliye ayrıldığında maaşı düşeceğini bilen. Çünkü emekliye esas maaşı hizmetlisinden müsteşarına bin 27 lira olan 2 buçuk milyon memur. Üçüncüsü de 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin başka bakanlıkta ünvan karşılığı olmadığı için mağdur ettiği öğretmenler ve öğretim elemanları. Dördüncüsü de 4/C'liler olmak üzere 4 ana konu belirlemiştik" değerlendirmesinde bulundu.


Gündoğdu, emekliler ve emekliye yansımayı birleştirerek masaya 2014 yılı için yüzde 6+6 zam ve 100 lira da taban aylığa zam getirdiklerini hatırlattı.


6 günlük çalışma sonrasında yüzdelik zamdan vazgeçerek, 250 lira taban aylığa zam önerisine döndürdüklerini bildiren Gündoğdu, şunları söyledi.


"Çünkü bu 1 Ocak 2014'ten itibaren verilmeye başlanacak olan 175 lira taban aylığa zam, memurların o günden itibaren bin 27 lira olan taban aylık maaşını, bin 202 liraya çıkaracak ve 2015'ten itibaren çalışana, emekliye ayrılan bu bin 202 lira üzerinden zamlar gelecek. Emekli ikramiyesi ve emekli maaşı ona göre hesaplanacak. Dolayısıyla bu toplu sözleşme içerisinde 2014 yılında ortaya koyduğumuz tablo, kalıcı yansıması çok olan önemsediğimiz bir konuydu. 250 lira önermiştik ama pazarlık sonrasında 175 liraya uzlaştık. Öğretmenler en mağduruydu, öğretim elemanları da aynı hiyerarşi içerisinde sıkıntı yaşıyorlardı. YÖK ve öğretim elemanlarıyla ilgili onların kendi içerisindeki hiyerarşiyi de koruyacak başka bir çalışma yapılması gereği üzerinde durulduğu için bu çalışmayı 'Kamu Personel Danışma Kurulunda YÖK'ün de içinde olacağı bir yapıyla yapalım' dendiği için öğretim elemanları bir sonraki sürece kaldı. Öğretmenlere de 150 lira eğitim öğretim tazminatı verilmiş oldu."


-"4/C'lilere 550 lira yansıma olacak"


Gündoğdu, 4/C'liler için olmazsa olmazlarının kadro olduğuna işaret ederek, 23 bin 4/C'linin iş güvencesine kavuşacakları bir kadro istediklerini bildirdi. En düşüğünün bin 22 lira, en yükseğinin de bin 264 lira maaş aldığını anımsatan Gündoğdu, "Onlara 175 taban aylık, 175 seyyanen 350 lira 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere 163 lira eş yardımı, çocuğun yaşına göre 18 ya da 36 lira çocuk başı toplam 550 civarında da 4/C'lilere 1 Ocak 2014'ten sonra yansıması olacak" dedi.


Yapılan müzakerelerde şu anda 45 lira olan toplu sözleşme ikramiyesinin, örgütlü olan herkese 60 liraya çıkarılmasında uzlaştıklarını vurgulayan Gündoğdu, "Disiplin affı, 30 yıllık sürenin kaldırılması, bir derece verilmesi 2013'ten sonra göreve başlayan memurlara devlete borcudur. 4 alanın tamamına yansıması olan bir toplu sözleşme mütabakatına imza attık. 4 milyon 200 bin çalışan ve emekliye aileleriyle hayırlı olsun" diye konuştu.